mix

Саккара.

Posted on: 10.02.2009

 

Кралските кобри на фона на пирамидата на Джосер.

Кралските кобри на фона на пирамидата на Джосер.

През 70-те години, работейки в Египет, моите любознателни командировани и гости, обезателно ги водих да видят пирамидите в Гиза, Националния археологически музей и Саккара – некропола на Древното царство /2700 – 2100 година до нашата ера/ с първата стъпаловидна пирамида на фараона Джосер /ІІІ династия/ и гробницата на Имхотеп-древния Леонардо да Винчи.

Разкопките в некропола Саккара се водят повече от 150 години. Изглежда,че 2009 година ще бъде богата на археологически открития. В началото на януари, агенциите съобщиха, че в новооткрита пирамида / основите и/ е открит саркофаг и фрагмент на мумия, на царица Сешестет, майка на фараона Тети, основател на VІ династия / 24 век до новата ера/.

Тези дни, египетските археолози съобщиха, че са открили шахта /мастаба/, с дълбочина 11 метра, на дъното на която са открити 8 мумии в саркофази. Във вертикалните стени на шахтата са издълбани ниши, където са положени още 22 балсамирани тела. Датировката е примерно 2300 години до новата ера. Заки Хавас, директор на Върховния съвет по старините, нарече откритието „ склад с мумии“.

Вашият коментар

Блог класация

Blog Stats

  • 307 931 hits