mix

Wikileaks

Posted on: 11.02.2009

Авторите на сайта Wikileaks, колекциониращи секретни и полусекретни документи, на 8 февруари публикуваха 6780 отчети на Изследователската служба на Конгреса на САЩ, голяма част която беше достъпна само за конгресмените. Стойността на тези данни на „черния пазар“, съгласно Wikileaks, възлиза на 1 млрд.$. Най старият документ е от февруари 1990 година, а най новият от 15 януари 2009 година. Материалите са много разнообразни и много хора, най вече анализаторите, ще намерят нещо интересно в тяхната сфера на дейност.

Изследователската служба на Конгреса / CRS, Congressional Research Service / е организация към Библиотеката на Конгреса. Създадена е през 1914 година; ежегодния и бюджет е около 100 млн.$. Щатът на службата, който наричат „мозъка на Конгреса“, е 700 души.

Дейността на CRS е свързана с анализ на важни за конгресмените въпроси и подготовката на необходимите справочни документи. Това могат да бъдат кратки справки от няколко листа до обемни анализи.

Ежегодно се изготвят около 700 такива документа, при това всеки от тях съдържа точна, обективна и оперативна информация по проблема. Изследванията на CRS, по мнение на експертите, са изключително ценни документи от информационна гледна точка.

Като документи, изготвени от държавни служители, те са формално достъпни до всеки гражданин. На практика, те са достъпни само за конгресмени и някои държавни структури. Съответно, конгресмените публикуват някои от тях, но тогава когато това в тяхна изгода. Неголяма част / 10%/ от тях са достъпни от специализирано издателство. За документите на CRS не се отнася действието на закона за свободен достъп на информацията. Всички законопроекти, материалите да се публикуват в мрежата, са отхвърлени от Конгреса.

За проекта Wikileaks се знае от 2007 година. Явно е създаден от хора които не им пука дали документите които публикуват са секретни или забранени. С този сайт са свързани скандалите с публикуването на писмата от е-пощата на Сара Пейлин, Протоколите на американската армия за условията на задържаните в Гуантанамо и далаверите на швейцарската банка Julius Baer & Co.

Говори се, че Wikileaks е създадена с активното участие на китайски дисиденти. Неговият хостинг е шведската фирма PRQ, собствиниците на която са свързани с торент тракера The Pirate Bay. Всички данни на Wikileaks са зашифровани, разположението на сървърите не се разкрива, а логовете, които могат да подскажат къде се намират собствениците, са изключени.

Кой е предал на Wikileaks базата данни на CRS един Бог знае. Един от принципите на сайта са пълна анонимност за тези които публикуват и тези които изпращат материали. Баш любопитните могат да си изтеглят 120 хиляди страници от торет-тракера The Pirate Bay, стига да имат търпение да дочакат свалянето на 2 GB.

А по малко любопитните, тук могат да видят целият списък на отчетите на CRS и да прочетът ,ако ви хареса, даден материал в PDF формат:

http://mirror.wikileaks.morphium.info/wikileaks-crs-reports/index.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: