mix

Даниел Карасо и Данон.

Posted on: 20.05.2009

Данон

 

На 17 май в Франция почина почетният председател на групата Danone Даниел Карасо. Синът на основателя на Danone, превърнал компанията в една от най-големите производители на млечни продукти в света, почина на възраст 103 години и то само 2 месеца след честването на 90 годишнината от основаването на компанията.

Компанията Danone е кръстена на него. Danon на каталунски означава „малкия Даниел“, а буквата „е“ е прибавена за да се избегне забраната за използване на имена при названието на продукти.

Компанията е основана през 1919 година от Исак Карасо в Барселона. До изселването в Испания през1916 година семейството е живяло в Солун, Гърция, където се ражда Даниел и където неговите предци, сафардски евреи, са дошли от Испания преди повече от 400 години.

Исак Карасо се заинтересувал от работите на Иля Мечников, лауреат на Нобеловата премия в областта на физиологията и медицината, който по това време работел в френския институт Луи Пастьор. Работата на Мечников, посветена на ръста на количеството деца, страдащи от коремно-чревни разстройства след Първата световна война, впечатлила Карасо. Мисля си, че Исак Карасо бързо е успял да схване технологичния процес на пастьоризация на млякото /t< 100/ и закваската.

През 1919 година Исак Карасо решил да започне производството на лечебни кисели млека /йогурт/, използвайки разработките на института Пастьор. Своят продукт го продавал в аптеките на Барселона.

През 1923 година, 18 годишният Даниел заминава за Франция където завършва Висшето училище по търговия в Марсилия, а след това изучава бактериология в института Пастьор.

Получил две висши образования, през 1929 година открива отделение на Danone в Париж. След широка рекламна кампания, с акцент от ползата на йогурта за здравето на човек, бизнеса започнал да се развива стремително и скоро става лидер в тази ниша на пазаря в Франция.

През 1941 година, когато Франция е окупирана от Германия, Карасо се премества в САЩ, където през 1942 година създава фирмата Dannon, име което звучало по-американски.

Карасо се връща в Франция през 1945 година и започва с удвоена сила да възстановява позициите на европейските подразделения на Danone, а същевременно да открие нови филиали в Бразилия, Мексико и Мароко.

Следвоенният икономически бум прави Danone, с щаб-квартира от 1958 година в Париж, огромна корпорация. Две сливания с конкурентни фирми през 1967 и 1974 година я извеждат на първо място на пазаря в Франция и глобален световен играч. През 1974 година Даниел Карасо става почетен председател на компанията.

Сега Danone работи в 120 страни, на 5 континента с 160 предприятия и 80 000 човека. Печалбата за 2008 година е 15 милиарда евро.

Danone e България от 1993 година.

Аз пък си мисля, че стария Исак, живеейки в Солун, се е научил да кваси мляко от някой каракачанин или български овчар. 

6 коментара to "Даниел Карасо и Данон."

И ето въпроса – сегашното мляко, което произвежда Данон, дали има същите лечебни качества като това, произведено в началото на 20-ти век? Силно се съмнявам.

Ами, Google-> анализ на киселото мляко 🙂

Млякото на прах или сухото мляко е сурово краве мляко, което се изсушава/ принцип на бебешките млека/ и това е наложително да се добавя ако суровото мляко пристига с по-ниско съдържание на белтъчини. Баща ми е микробиолог и казва, че ние май сме единствената страна, в която редица глупаци смятат/ защото не са про, че сухото мляко се прави от нещо друго

Млякото на прах или сухото мляко се проивежда от най-чистото сурово краве мляко, като се дехидратира, т.е. изважда се водата. Така се правят всички бебешки млека, а те са най-чистото нещо, което би могло да се произведе. Баща ми е микробиолог и казва, че май ние сме единствената страна в която, редица глупаци смятат, че сухото мляко се прави по някакъв измислен начин. Освен това ако суровото краве мляко пристигне с белтъчини, които са по-ниски, то е задължително да се добави сухо мляко. Освен това добавянето е не повече от 2%, защото качественото мляко е доста скъпо. Пиша това, защото както казва баща ми България е страната на слуховете и всякакви хора се изказват по всякакви въпроси, без изобщо да имат елементарна представа.

Това са пълни глупости, защото сухото мляко е доста скъпо, защото се прави от качествено сурово мляко, на което се изтегля водата и в цял свят всички бебешки млека се правят на този принцип и това са най-чистите продукти. Баща ми е микробиолог и пътува доста на различни конференции и казва, че единствено в България е чувал идиотщини, като например че мляко се прави от нещо друго, но не и от мляко. Качественото сухо мляко е скъпа суровина и се добавя само ако белтъчините на суровото мляко са по-ниски/ а те варират през различните сезони, защото кравите нямат еднакво хранене, е тогава е необходимо да се добави сухо и то е не повече от 2% за киселите млека.
Незнам за Данон, но се съмнявам, само в Бълогария да правят нещо незаконно, защото както пише и по-горе произвеждат от 90 години, но нас нали ни гони вечната параноя, че някой иска само нас да прецака, сме склонни да вярваме на всякакви тъпотии. т.е. навсякъде другаде данон спазва всичко, само в България са решили да лъжат???

Целта на този пост не е прясното, киселото или млякото на прах. Не е и за технологията на преработка на млякото. Просто, историята с Карасо -баща и син, техния подход при стартиране на бизнеса ми хареса-от науката /института Пастьор/ към производството. Това е пътя на много световни брендове.
Що се касае до млечни продукти и тяхната технология, до мен в библиотеката ми се намира книгата „Food Engineering and Dairy Technology“ от H.G. Kessler, която смятам за библия на занимаващите се с преработка на мляко.

Вашият коментар

Блог класация

Blog Stats

  • 307 967 hits