mix

Б.Стругацки обвини Камерън в кражба на сюжета на „Аватар“

Posted on: 04.01.2010

По думите на 76 годишният Борис Стругацки, сюжета на филма е взет от цикъла романи на братята Стругацки „Мир полудня“, публикуван през средата на 60-те години.

Във всички интервюта, които режисьора Джейм Камерън дава след триумфа на „Аватар“, той твърди, че сценария е бил написан лично от него през 1995 година.

Създателя на „Титаник“ не казва истината:планетата Пандора от филма „Аватар“ се появи 30 години по-рано в цикъла романи „Мир полудня“ на братята Стругацки.

Ето как е описан създадения от Стругацки свят на планетата Пандора в някои литературни енциклопедии. „Пандора е популярен курорт от планетарен мащаб. Голяма част от нея е покрита с джунгли, пълни с опасна неземна фауна. По някои данни в пандорианските джунгли съществуват най-малко две хуманоидни цивилизации. Независимо от нечовешките усилия на службата за безопасност, всяка година на Пандора загиват или осакатяват десетки хора.“

„Аватар“като чели илюстрира книгата на Стругацки. Например в книгата им „Безпокойство“ на Пандора попада и се заселва при аборигените биолога Борис Сидеров. В филма Сидеров се превръща в морския пехотинец Джейк Сали .

В книгите на Стругацки коренните жители на планетата напомнят на кучета, а в филма-на котки.

Борис Стругацки има и други доводи, но аз не съм гледал филма „Аватар“ нито имам спомен от романа на братята Стругацки с измислената Пандора. Така, че не знам до колко да вярвам на тази информация.

Advertisements

6 Коментари to "Б.Стругацки обвини Камерън в кражба на сюжета на „Аватар“"

пишат за пандора в доста романи. на практика в целия цикъл за прогресорите пандора е поне спомената.

грешка на езика – във всяка книга от цикъла има поне по едно споменаване на пандора.

За знаещите руски език, повече тук :

http://www.topnews.ru/news_id_33204.html

Аз обичам романите на братята Стругацки. За Пандора имам много смътен спомен. Май трябва да си проверя научно-фантастичната библиотека в мазето. През 60-те години ежеседмично посещавах руската книжарница на Раковски и Царя. Книгите тогава бяха почти без пари. Ной често купувах фантастика.

Grep, сигурно е някакво игра. Интересно, кому е била нужна?!

изобщо много неща са взети от стругацки. понятието за „ейва“ – всемира на пандора е едно към едно със сайвата от „трудно е да бъдеш бог“. мога да предположа как стават нещата, защото един познат се опита през ’91 да предложи като свой един разказ на елин пелин или йовков на някакъв мениджър на сценарии в лос анджелис. вероятно и тук е станало така – някой е изпратил компилация на идеи от стругацки и камерън е извлякъл каквото е могъл. ама тахоргът добре са го направили, нали! :))) липсваше ми гигантския ракопаяк. акваценоза изобщо нямаше, а в тези реки трябваше да бъка от живот!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: