mix

Ноевият ковчег е бил кръгъл.

Posted on: 03.01.2010

Легендарният Ноев ковчег /или неговия прототип/ изглеждал не като традиционен кораб, а по скоро, представлявал гигантски кръгъл сал от тръстика. До такъв извод стигнал Ървин Финкел от Британския музей след като прочел описанието на съда за спасение от потопа, на вавилонска глинена табличка, на възраст от 3700 години приблизително. За това пише The Guardian.

Става дума за глинена табличка с примерно 60 клинописни думи, намерена в Близкия Изток през 40-те години от любител-историк, преминала в наследство на сина и той я предал на Финкел. По думите на учения, има няколко десетки клинописни таблички, в които се излага историята с потопа, която е послужила за основа на библейската легенда. Но това е първата с описание на плавателния съд.

В това изложение на акадския мит за потопа, бог говори на цал Атрахасис, че той трябва да разруши къщата си и построи сала и зареже имуществото си за да остане жив. Сала /лодката/, по думите на бога, трябва да има стени от тръстика и да бъде кръгла: дължината и широчината да са еднакви. По нататък в табличката се препоръчва при строителството на съда да се използва палмови влакна и битум за водонепроницаемост. Текста завършва с думите на Атрахасис , казани на строителя на съда , който ще остане извън борда на съда и ще загине: героят на мита му заповядва плътно да затвори входа в съда, след като той сам влезе вътре.

Финкел отбелязва, че съда които би спасил Атрахасис от потопа, въобще не е трябвало да плува за някъде, а просто да се държи на повърхността на водата. И сега в Южен Ирак по блатата може да се видят такива кръгли лодки.

Advertisements

2 Коментари to "Ноевият ковчег е бил кръгъл."

В клинописните таблички навярно не се споменава и дума за спасение на животни. Последното вероятно е доукрасено от създателите на Библията. Същите съоръжения някога са се използвали и от кимерийските народи с наименованието „краног“. Правени също от тръстика, понякога били толкова големи, че побирали цял род. Вечерта го избутвали навътре в езерата, за да се предпазят от врагове и животни.
Прекрасен материал.

Нищо не се споменава за животни 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: