mix

Дойче Банк признаха ползата от сивата икономика.

Posted on: 28.12.2009

Страните с голямо разпространение на нелегална икономическа активност по-добре понасят рецесията. Към такъв извод стигнаха специалистите на Deutsche Bank, пише The Financial Times от днес. При това, дялът на „черния пазар“ трябва да е достатъчно голям в сравнение с БВП.

Като пример банкерите дават Гърция, държава с голяма сенчеста икономика. Даже независимо от големите проблеми с бюджета и външната задълженост, икономиката на страната се съкрати през 2009 година само с процент, когато в Европа този показател е 4 %.

От друга страна, с рецесията относително добре се справят и страните, където сенчестата икономика практически отсъства- Франция, Холандия или Австрия. Най-зле се справят с рецесията средняците от „списъка на честността“ и специално Германия.

Deutsche Bank е изчислил, че най-неблагоприятния дял на сивата икономика за една държава е 14,3318 % от БВП. Най-близко до този дял е Германия-с 14,6 % сива икономика.

Специалистите обясняват тези разлики с това, че в условия на рецесия сивата икономика дава възможност на гражданите да заработват, но откритост и честност в икономиката също дава допълнителни възможности.

По оценка на австрийския професор Фридрих Шнайдер, сивата икономика е най-доброто лекарство срещу рецесията, тъй като парите които хората заработват нелегално, не отиват в банките, а се харчат много бързо, и увеличават по този начин потребителското търсене. Единствения губещ в този случай е държавата.

Поуката: България да се бори дялът на сивата икономика да се намали около нулата, а ако не може /най-вероятно/да отпуснем края и да гоним Гърция /поне 35%/

Advertisements

3 Коментари to "Дойче Банк признаха ползата от сивата икономика."

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: