mix

Терористът бил син на известен нигерийски банкер.

Posted on: 27.12.2009

Терористът Умар Фарук Абдул Муталлаб (Umar Farouk Abdul Mutallab), който се опита да взриви самолет на компанията Delta-Northwest, летящ по маршрута Амстердам-Детройт, се оказа син на известния нигерийски банкер Умару Муталлаба (Umaru Mutallab), съобщава AFP. Такова заявление е направил банкера в събота, а в понеделник е обещал да даде пресконференция, на която да съобщи за известните му детайли на проишедствието.

Както съобщава АР, Умару Муталлаб по-рано е предупреждавал американските власти за увлечението на своя син по ислямския екстремизъм. Сега, американските сенатори се чудят как е получил американска виза и защо името му не фигурира в спъсъците за опасни пасажери.

Терористът прикрепил към своя крак пакет с пентаеритриттетранитрат – взривно вещество и в тоалетната на самолета го активирал с химикали, които се намирали в спринцовка , също качена на борда от Муталлаб. Седнал си на мястото и се завил с одеяло. Седящият до него пътник, холандски кинорежисьор Джаспер Шуринг видял как дрехите му започнали да горят, започнал да ги гаси с голи ръце, а по късно помогнал на екипажа да го заловят.

Нигерийският терорист Умар Фарук Абдул Муталлаб както и Нидал Хасан- убиеца в армейската база Форд-Худ в Тексас са имали връзки с радикалния ислямски проповедник от Йемен Анвар ал-Авлаки (Anwar al-Awlaki),

Advertisements
Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: