mix

Археолози се включиха в спора за Торинската плащеница.

Posted on: 17.12.2009

В древно погребение в Йерусалим бяха открити части от савана, които се считат за първа подобна находка, която се датира от І век от новата ера. Археолозите считат, тези остатъци от тъкан потвърждават версията за фалшификат на Торинската плащеница, съобщава The Daily Mail.

Радиовъглеродният анализ потвърждава, че откритото платно е било изработено по време, когато е умрял Исус Христос. То е било изтъкано по метода на простото двустранно преплитане, а не с диагонална сплитка кепър, която е използвана при Торинската плащеница. Специалистите по тъкани твърдят, че тази сплитка се е появила примерно, 1000 години след смъртта на Христос.

Освен това, за разлика от Торинската плащеница, намереният в Йерусалим / Hinnom Valley/ саван представлява не цяло парче плат, а се състои от няколко части. По-специално, отделно парче платно се полагало на главата.

Анализът на ДНК установил, че погребания страдал от проказа и е умрял от туберкулоза. Тона е причината, погребалната камера в пещерата да бъде запечатана херметично. Тава е и причината савана да се съхрани до наши дни.

По легендата, платното, което сега наричат Торинската плащеница, Йосиф Аримафейски е увил тялото на разпетия Христос. Някои вярват, че на платното е останал лика на Исус. Въпреки, че радиовъглеродният анализ, през 1980 година, е установил, че плащеницата е изработена през първата половина на второто хилядолетие, споровете за истинността на реликвата продължават.

Advertisements

1 Response to "Археолози се включиха в спора за Торинската плащеница."

Четох книга, която твърди, че този фалшификат най-вероятно е първата фотография в човешката история, макар да са били нужни няколко дни, за да може фалшификаторът да възпроизведе образа с тогавашни средства (по време на Ренесанса).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: