mix

Науру призна Абхазия.

Posted on: 15.12.2009

Науру от птичи погледНауру от птичи поглед.

На 15 декември Република Науру призна независимостта на Абхазия. Между тях беше подписано споразумение за установяване на дипломатически отношения.

Както по-рано съобщи в-к Комерсант, на посещение в Русия е науруанския министър на външните работи, търговията и финансиите Кирен Кеке, който обсъжда възможността да получи 50 милиона долара по „неотложни социално-икономически проекти“. Признаването на Южна Осетия, според мен, Науру държи като жокер до получаване на исканите пари.

Какво е това Науру? Малка островна държава в Тихия океан с около 14 хиляди човека. Повече прочетете тук.

Абхазия и Южна Осетия, освен от Русия, е призната от Никарагуа и Венесуела. Признаването им от Венесуела беше обявено през септември от президента Уго Чавес, когато дойде в Москва да договаря кредити и доставки на оръжия. Москва упорито отрича версията,съгласно която международното признание на Абхозия и Южна Осетия беше купено с „руски“ пари.

PS. Дипломатически игри на Науру. През 2002 година, Пекин, за отказа на Науру да признае Тайван и да установи дипломатически отношения с КНР, обещава да окаже помощ в размер на 130 милиона долара. Но през 2005 година Науру, заради щедра помощ, отново признава Тайван.

Advertisements

1 Response to "Науру призна Абхазия."

Хората имат подход (а и търсят алтернативни доходи, след като изкопали всичките фосфати на острова).

Преди няколко години бяха направили сделка с австралийското правителство – набутаха известен брой нелегални имигранти от Югоизточна Азия в някакъв лагер. Вой в лявата преса, но (според правителството) поне в краткосрочен план напливът от имигранти беше намалял доста.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: