mix

Калифорния се готви да получава ток от космоса.

Posted on: 12.12.2009

Властите на щата Калифорния одобриха сделка между компаниите Pacific Gas and Electric Company и Solaren, съгласно която първата ще закупи около 200 мегавата от втората, съобщава New Scientist. Електричеството ще се произвежда в орбита и ще се изпраща на земята с помощта на радиолъч. Доставките трябва да стартират през 2016 година.

Генерирането на слънчева енергия в открития космос е изключително перспективно-в космоса на слънчевите батерии /панели/ няма да им пречи лошото време. Основната трудност при такива проекти е високата стойност, което прави откупуването им много продължително.

За получаването на електричеството компанията Solaren планира да използва спътници с надувни огледала, които ще фокусират светлината на относително неголеми батерии. Това ще позволи да се достигне голяма производителност при относително не големи апарати и фактически ще се реши проблема с високата стойност на доставката в космоса на слънчевите батерии.

Сега в някои американски щати, в това число и в Калифорния , действат редица закони, по които в близките години частта на възобновяемите източници на енергия в енергетиката трябва да расте. По този начин властите са принудени да се обръщат към най-разнообразни проекти.

Анимация на проекта може да видите тук

Неотдавна подобен проект получи държавна подкрепа в Япония. Към 2030 година се планира да се създаде система от орбитални слънчеви батерии. Японското космическо агентство JAXA се занимава с този проект от 1998 година, но сега в създаването на слънчеви панели в космоса са се присъединили избраните от правителството крупни фирми като NEC, Sharp, Mitsubishi Electric и Fujitsu.

Advertisements

2 Коментари to "Калифорния се готви да получава ток от космоса."

Тия са луди, кво им пречи да се поръчат ядрена ценрала от руснаците… 🙂

Ако не си взривим земята до тогава, може и да стане.
Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: