mix

Космически разходки започват през 2012 година.

Posted on: 09.12.2009

Компанията Virgin Galactic за първи път показа на публиката кораба за космически туристи – SpaceShipTwo. Първите изпитателни полети ще започнат през 2010 година. Първите екскурзии на височина 110 километра ще започнат не по-рано от 2011 година.

Новият космически кораб, дължината на който надминава 18 метра, е построен от леки компонентни материали. На борда на кораба могат да се намират до осем човек: шест туриста и двама пилота. На SpaceShipTwo има много повече илюминатора, отколкото на прототипа. Някои от тях се намират над главите на туристите.

Корабът SpaceShipTwo, посредством кораба-носител WhiteKnightTwo, ще се издига на височина около 16 километра. След това, той ще се отдели от носителя, и пътят до 110 километра височина, SpaceShipTwo ще го преодолява самостоятелно.

Разработката на космическия кораб се финансира от английския бизнесмен Sir Richard Brenson, който е основател на компанията Virgin Galactic. За създаването на SpaceShipTwo отговаря авиоконструктора Burt Rutan. За построяването на пет кораба и самолети носители, компанията планира да вложи над 400 милиона долара. Полета на SpaceShipTwo ще стартира от космическия полигон в Ню-Мексико. Продължителността на полета ще бъде два и половина часа, от които 5 минути туристите ще бъдат в безтегловност. Туристите, за да запазят места за космическата разходка следва да заплатят 200 хиляда долара. Brenson твърди, че в близките години цената на разходката ще падне драстично, като дава пример, че първите граждански полети Европа-САЩ са стрували 47 000 сегашни долара.

Първият изпитателен полет на самолета носител WhiteKnightTwo, който продължи около един час, се състоя през декември 2008 година. Теглото му е 13 тона, а размаха на крилете – 43 метра.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: