mix

Jabulaniса- футболната топка на Adidas за СП-2010.

Posted on: 06.12.2009

Официалната топка на световното първенство по футбол през 2010 година се продава от 5 декември. Презентацията на топката стана на 4 декември в Кейптаун преди тегленето на жребия за групите на СП-2010. Топката, която е производство на компанията Adidas, получи името Jabulani, което в превод от залуски означава „да празнуваме“.

При създаването на топката СП-2010 са били използвани най-новата разработка на Grip’n’Groove, обезпечаваща стабилна траектория на движението и идеално сцепление на с футболните обувки независимо от климатичните условия. Jabulani се състои от осем структурни панели, за първи път изпълнени като част от сфера, което увеличава точноста на ударите.

В дизайна на Jabulaniса използвани 11 цвята, олицетворяващи 11-те футболисти на всеки отбор, 11-те официални езика на ЮАР и 11-те африкански племена. Палитрата и орнамента на топката я правят да прилича на фасадата на стадиона „Сокър Сити“ в Йоханесбург, където ще се проведат най-важните мачове от Световното първенство.

Топката е била изпробвана от играчи на известни европейски клубове.

Adidas е официален производител на футболните топки за световното първенство от 1970 година, когато то се провеждаше н Мексико. Този шампионат за първи път се показваха по телевизията и тогава беше използвана бяла топка с черни петоъгълници-за по добро наблюдение на черно-белия екран на телевизорите.

В Мексико нашият национален отбор игра с първата топка -дизайн на Адидас , но за съжаление няма да играе с последния-топката Jabulaniса

Advertisements

1 Response to "Jabulaniса- футболната топка на Adidas за СП-2010."

Еййй 🙂 то голям праз , че нямало да играем с кирливата им топка ! Че то всички отбори от световното изреваха на умряло от този боклук с който нито точен пас , нито голов шут , докато свикнат и първенството свърши вече !!! Аахахахахаа …. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: