mix

Швейцария май забрани строителството на джамии.

Posted on: 29.11.2009

Швейцарска джамия.

Повечето кантони на Швейцария гласуваха, на провеждащия се референдум, за подръжка на забраната на строителство в страната на джамии /минарета/. По предварителни данни, за забраната са гласували 59 % от гласувалите, а от 26 кантона 22 са подкрепили забраната. Съгласно швейцарските закони, решението се счита за прието на референдумите в случай, че за него гласуват както болшинството от кантоните, така и болшинството от гражданите.

Инициативата за провеждане на референдума идва от дясната Швейцарска народна партия /SVP/, която има най много места в парламента. В течение на 18 месеца, партията успя да събере 100 000 подписа, необходими за произнасяне на „да“ или „не“ по даден въпрос на всенародно гласуване.

Привържениците на забраната твърдят, че минаретата, от които се призовават мюсюлманите да се помолят в джамиите, са чужди на швейцарската култура и символизират „политическо-религиозно стремление към властта“. Швейцарските мюсюлмани пък отбелязват нарастващата ислямофобия.

По данни на ВВС, в Швейцария има 400 000 мюсюлмани,главно от Балканите /албавци/,  четири джамии и 150-200 молитвени дома.

ПП 1. Това демократично решение ли е?-Според мен вяма нищо по демократично от един свободен референдум. Глас народен- глас Божи!

На Арабския полуостров няма нито един християнски храм, ако не се брои един в Катар открит през 2008 година, но без камбанария и кръст на фасадата.

ПП2. Това е плаката на народната партия

Advertisements

11 Коментари to "Швейцария май забрани строителството на джамии."

[…] гражданите. Инициативата за провеждане […] Източник: Швейцария май забрани строителството на джамии. Posted by admin on Monday, November 30, 2009, at 2:00 am. Filed under […]

SVP не е крайно дясна, а просто дясна партия . FPS e крайнодясната.

Благодаря 🙂

Верно „май“. Не става дума за джамии, а за минарета. 🙂

„Май“ – поради старобългарския обичай да оспорваме резултатите от всеки избор.
Джамии без минарета няма, както и обратното. Иначе, като опредилиш в апартамента се посоката на Мека можеш да се молиш колкото си искаш.

Първите минарета се появяват един век след първите джамии.

А и в случая спорът тръгва от искане за строителство на минаре на вече съществуваща джамия (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moschee_Wangen_bei_Olten.jpg).

в Белене има джамия без минаре – просто една къща, в която правят молитвите

Това са молитвени домове. По пътищата на арабските страни има много такива домове, а ако мюсюлманина не срещне такъв дом просто спира колата, постила килимчето покрай пътя и се моли. По принцип молитвата в джамия е задължителна за мъжете при петъчния намаз и байрам намаз. Жените не са задължени да ходят в джамия. Понякога това става и на улицата.Това си спомням от престоя си в арабските страни

ами нашите й викат „джамията“, макар да не знам да има имам който работи там

Молитвите / намаз/ са 5 на ден. Ако извършиш прегрешение между отделните молитви, Алах ти ги прощава. Условията зя молитва са:

1.Изпълняващият молитвата да е чист. С други думи, да е в састояние на абдест.
2.Изпълняващият молитвата да носи чисти и скромни дрехи.
3.Мястото, на което се изпълнява молитвата да е чисто.
4.Молещият се да е обърнат към Кааба в Мека.

Мюсюлманите в България са като християните- много, много не ги знаят нещата.

Колев, целият спор започва през 2007 година, когато комуналните власти на град Лангентал разрешават изграждането на минаре към ислямски молитвен дом, обединяващ около 3000 мюсюлмани. От тук започва общефедералната протестна компания. Явно швейцарците не приемат минарета и Мюезин който да подканва мюсюлманите пет пъти на ден да се молят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: