mix

ЕС с единна армия?

Posted on: 16.11.2009

На срещата на ЕС на 19 ноември Италия ще предложи създаване на единна европейска армия. Това съобщи министъра на външните работи на Италия Франко Фратини в интервю в The Times на 15 ноември.

По мнение на министъра, в светлината на приетия Лисабонки договор обединението на въоръжените сили на всички страни на ЕС би било логично. Усилване на европейската интеграция, началото на която беше положено с премахване на митническите бариери и създаване на единна валутна зона, по думите на Фратини, също открива възможност за формиране на обща отбранителна политика.

Доводите на Фратини:

– Ако САЩ и Китай създадат „голямата двойка“ – стратегически съюз, който да замени атлантическия алианс с тихоокеански, то ЕС ще се наложи да обедини всички свои ресурси, за да се съобразяват с нейната стратегическа политика.

– Опитът на компанията на НАТО в Афганистан на практика демонстрира, че ако ЕС имаше единна армия, то справянето с многото задачи би било много по лесно. При този случай, нямаше да се налага всяка страна да изпраща в Афганистан своя собствена бойна техника и оръжие-вместо това, задълженията по снабдяване на контингента щеше да се разпредели между всички страни членки на ЕС.

– Съществуването на единна европейска армия би опростило задачата по решение на организационните военни въпроси между ЕС и САЩ.

По замисъл на Италия, в резултат на интеграцията на въоръжените сили в ЕС, като минимум, трябва да се сформира общ военно-морски флот и военно-въздушни сили.

За сега с въпросите на безопасността на ЕС се занимава само Военния Комитет на ЕС. В него влизат министрите на отбраната на 27-те европейски страни, имащи в Брюксел свои постоянни представители. На 6 ноември 2009 година този комитет се оглави от шведския генерал Хакан Сирен.

На 20 февруари 2009 година Европейския парламент гласува за създаването на Сили за бързо реагиране на ЕС – SAFE. Те са подчинени изключително на ЕС и действат по собствен устав.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: