mix

Археолози откриха загубената персийска армия на Камбис ІІ.

Posted on: 12.11.2009

Камбис ІІ

Италиански археолози откриха в пустинята Сахара останки от армията на персийския цар Камбис ІІ . По твърденията на братята близнаци Алфредо и Анджело Кастилиони, направеното от тях откритие е първото научно потвърждение на история, която по рано се е смятала за легенда.

Историята за изчезването на армията на Камбис ІІ, най-големия син на Кир Велики от династията Ахеминидите, е описана от Херодот. Древногръцкия историк пише в своята книга „The Histories”, че 525 година до новата ера Камбис изпратил част от армията си, състояща се от 50 000 войни, в оазиса Сива, за да се унищожи храма на оракула на Амон. Жреците на този храм не признавали властта на Камбис ІІ над Египет.

След седмица, армията се добира до оазиса Харга и след напускането му армията безследно изчезва в пустинята по време на силна пясъчна буря, така и недостига оазиса Сива. Много специалисти по история на Египет считали тази история на Херодот за измислена, тъй като никакви следи от изчезналата персийска армия археолозите не са открили.

След 13 години работа и пет експедиции братята Кастилиони, търсейки алтернативни пътища межде Харга и Сива, успяват да намерят в Сахара огромно количество човешки кости, о също така фрагменти от глинени съдове, бронзово оръжие, накрайници на стрели и други предмети. По думите им, още е рано да се твърди, че е намерена армията на Камбис ІІ, но откритите предмети-за първи път в близост до оазиса Сива, са датирани от епохата на Ахеменидите. Потвърдили се и разказите на местни бедуини, които твърдели, че от време на време в определени места в пустинята в пясъците намирали голямо количество човешки кости. Археолозите успели да открият едно от тези масови гробове, но то било разграбено, а намерения в него необичаен меч, по думите на бедуините, бил продаден на американски туристи.

По мнение на независими експерти, хипотезата на братята за алтернативен западен маршрут между двата оазиса е правдоподобна. Освен това, братята Кастилиони в Италия са известни археолози, а преди 20 години те успяха да открият древно-египетския град Береника Панхрисос.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: