mix

Създаден е първия арабско говорящ робот.

Posted on: 04.11.2009

Робот Ибн Сина.

Група учени от университета в Ал-Айн, ОАЕ, създадоха първия робот, който може да „говори“ на арабски език. Хуманоида носи името Ибн Сина – в чест на учения и философ през ХІ век, известен в Европа с името Авицена. Създателите са облекли робота така, че да напомня за своя „прототип.

Планира се, в скоро време да започне масово производство на такива роботи, които могат да работят като помощници в търговските центрове, продавачи, а също така на информационните щандове. Авицена вече „работи“ в мола в Ал -Айн.

Робота може да оваря на въпроси, да се включи в интернет и да търси информация, която се изисква от клиента, а след пова да я показва на екран. Освен това, Ибн – Сина говори класически арабски, а също така може да разпознава изражението на лицето на говорещия и, на свой ред, да променя съответно изражението си. Програмата на хуманоида е разработена от учени от ОАЕ под ръководството на Nikolaos Mavridis; при това те са използвали разработки в областта на лицевата моторика на компанията Hanson Robotics, а също технологията за разпознаване и възпроизводство на речта на Acapela.

Advertisements
Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: