mix

Почина бащата на китайската атомна бомба и космическа програма.

Posted on: 02.11.2009

Цянь Сюэсень

В Китай на 99 години почина Цян Сюесен, първия ръководител на китайската космическа програма и един от създателите на първата китайска атомна бомба.

Цян Сюесен от 1935 до 1955 година е учил и работел в САЩ, в Масачузетския и Калифорнийския технологически институти. Той е участвал и в проекта „Манхатън“ /създаване на американската атомна бомба/ и бил един от основателите на Лабораторията за реактивно движение в Калифорнийския технологичен институт, който и до сега остава един от най-важните учреждения на американската космическа програма.

Цян Сюесен е бил депортиран от САЩ по време на макартизма по подозрения в симпатии към комунистите. Връща се в Китай и скоро оглавява специалното подразделение на министерство на отбраната, занимаващо се с ракетно-космическата програма.

Първите китайски ракети, построени под ръководството на Цян Сюесен, били фактически копия на съветските. След разрива си със СССР през 1960 година /заради отказ от Хрущов да им предаде докумунтация за създаване на атомна бомба/, Китай започва да развива свои ракетни технологии. Първите изпитания с китайско ядрено оръжие са проведени през 1964 година, първият спътник е пуснат през 1970 година. През 1991 година Цян Сюесен излиза в пенсия.

През 2003 година Китай стана третата страна самостоятелно изпратила човек в космоса. През 2007 година китайците изстреляха собствен изкуствен спътник на Луната.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: