mix

САЩ-пропаганден филм за Сталин на DVD.

Posted on: 19.10.2009

Кадър от филма "Мисия в Москва"

Кадър от филма "Мисия в Москва"

Кинокомпанията Warner Bros. взе решение да пусне на DVD филма „ Мисия в Москва „ посветен на Й.В.Сталин. В статия The NY Post уточнява, че филма е сниман от режисьора на „Казабланка“ Майкъл Къртис по сценарий на Ховърд Кох през 1942 година.

Инициативата за създаване на филма, който много критици наричат „любовно писмо до Сталин на стойност два милиона долара“ идва лично от президента на САЩ Франклин Рузвелт, поръчвайки на основателите на Warner Bros. Хари и Джек Уорнър да снимат филм, който да запознае американците със съветските съюзници и да укрепи патриотизма на нацията.

Сценарият на филма е построен на основите на спомените на Joseph E. Davies, работещ в посолството на САЩ в СССР в края на 30-те години.

Действията на Москва в филма са в тон с съветската пропаганда. Така, сключването на пакта за ненападение с Германия се обяснява с желанието на Сталин да отсрочи началото на войната, а нахлуването в Финландия – стремеж да я защити от нацизма.

Що се касае до гръмките политически процеси в края на 30-те години, то те са признати от създателите на филма като отговор на заговора на немското разузнаване.

Филма „Мисия в Москва“ се проваля при пускането му по екраните и бива подложен на разгромна критика. По късно, в епохата на студената война, филмът беше провъзгласен за ярък пример на „дълбокото проникване на комунистическата зараза“ в Холиууд.

След премиерата, филмът е показван по телевизията през 70-те години, в програма посветена на пропагандистките филми по време на Втората световна война.

Advertisements

3 Коментари to "САЩ-пропаганден филм за Сталин на DVD."

По времето на макартизма Айн Ранд се явява като експерт пред конгреса на САЩ да даде мнение доколко филмът отразява действителността в СССР и доколко е пропаганда на комунизма. Изказването й е интересно да се прочете, предвид философския й уклон и факта, че тя самата е избягала от комунистите там.

Лонги, понеже си и ти си голям почитател на Айн Ранд, горещо ти препоръчвам да изчетеш този пост:
http://www.pseudology.org/evrei/Rand_Ayn.htm
Постът е по книгата на Джин. Н. Ландрам „Профили гениев. Тринадцать женщин, которые изменили мир“. С.455-469
Има много допълнителни препратки. За съжаление на руски език.

oф, руски 😦

ще се мъча де…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: