mix

Иран:взривиха двама генерали.

Posted on: 18.10.2009

стражи на ислямската революция

стражи на ислямската революция

През 1828 година Персия в поредната война с Русия претърпява жестоко поражение. Па условията на мирния договор, подписан в село Туркменчай до Тебриз, Персия се лиши от обширни територии в Закавказието и бяха наложени гигантски контрибуции. И сега, когато нещата са много лоши, иранците казват „Туркменчай !“

На юго-изток в Иран терорист-смъртник взриви бомба на среща с участието високопоставени офицери от Корпуса на стражите на ислямската революция.Както съобщава иранското агентство Fars, в резултат на взрива са загинали 29 човека, а 28 са били ранени.

Сред убитите са заместник началника на сухопътните войски на Корпуса на стражите генерал Nur-Ali Shushtari и командващия Корпуса на стражите в провинция Систан-Белуджистан генерал Mohammad-Zadeh.

Взривът е станал в град Пишин, недалеко от границата с Пакистан. Офицерите от Корпуса на стражите са дошли в града среща между шиитската и суннитска общоност. По данни на иранската агенция IRNA, терористичния акт е извършен от смъртник с „пояса на шахид“.

Спикера на парламента потвърди гибелта на офицерите от Корпуса на стражите, като не пропусна да обвини САЩ и Великобритания.

Значителна част от населението на провинция Систан-Белуджистан са белуджи-национално малцинство, изповядващо исляма със суннитски уклон. На територията на провинцията действа суннутската групировка „Джандалла“, която иранските власти нееднократно са я обвинявали в тероризъм.

RS. Покрай този пост исках да науча повече за белуджите като национално малцинство в Иран. Както и очаквах, най-добрата статия открих в руската уикипедия. Няколко столетия Русия зорко следи събитията в Иран и имат страхотни специалисти в тази област. Ето и адреса на статията за белуджите: http://ru.wikipedia.org/wiki/Белуджи

Advertisements

1 Response to "Иран:взривиха двама генерали."

Мда, затвърждава се мнението ми, че ако цивилизованият свят ги остави на мира, диваците сами ще се изтрепят един друг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: