mix

Момчето което укроти вятъра.

Posted on: 07.10.2009

вятърни мелници

Жителят на африканската държава Малави Уйлям Камкуамба е построил от подръчни материали електростанция от пет вятър-генератора съобщи CNN.

Идеята да построи вятър-генератор дошла на Камкуамба през 2002 година, когато го изключили от училище за неплашане на таксата за обучение. 14 годишният младеж решил да се самообучава и започнал редовно да посещава местната библиотека, където видял чертежи на вятър-генератора.

„Всички ми се смеяха, когато казах, че строя вятър-генератор. Те си мислеха, че съм полудял“, казва Камкуамба. Сверявайки с чертежа в книгата, младежа намирал по сметищата подходящите детайли.

Три месеца му отнело да построи първи вятър-генератор. След това построил още четири установки, като височината на най-голямата е 11 метра. Получената от вятър-генераторите енергия се използва за подаване на електричество в селището, където живее Камкуамба, а също така да се изпомпва вода от кладенците.

Сега, 22 годишният малавиец се обучава в Африканската академия за лидерство, елитно училище в Южна Африка. Обучението му се заплаща от спонсори.

Вятърните установки на малавиеца привлякоха вниманието на много хора по света. Бившият вице-президент на САЩ Ал Гор изказа своето одобрение в изказвания за ползване екологически чисти източници на енергия. Бившият кореспондент на АР в Африка Брайън Милър написа за Камкуамба книга с заглавие „Момчето, което укроти вятъра“ / „The Boy Who Harnessed the Wind“/, която беше публикувана в края на септември 2009 година.

Уйлям Камкуамба има блог на този адрес:

http://williamkamkwamba.typepad.com/

Advertisements

2 Коментари to "Момчето което укроти вятъра."

Интересно ми е какво се учи в Академията за лидерство 🙂 Да не е като университета за президенти?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: