mix

Умберто Еко защити ръкописа.

Posted on: 21.09.2009

Umberto-Eco-001

Знаменитият италиански писател, семеотик и философ Умберто Еко публикува в The Guardian есето „ Загубеното изкуство на ръкописа“, посветено на загубата на навика децата да пишат на ръка. Този текст е реакция на данните публикувани напоследък, че половината италиански ученици приучени към писането на компютър и текстови съобщения по телефоните и трудно се справят ако трябва да напишат текст на ръка.

По мнение на автора на „Името на розата“ и „Махалото на Фуко“ загубата на благородния навик да се пише ръкописно започна много преди ерата на компютъра- при изобретението на химикалката, която уби в ръкописните текстове „душата, стила и личността“. Писането с перо и мастило изисква от детето усърдие и спокойствие. Съпротивлението между перото и хартията кара и възрастния да не бърза и по-дълго и щателно да обмисля това, което престои да се напише. Освен това, ръкописа се нуждае от твърда ръка и добра координация между ръката и очите.

Писателят напомня, че много изкуства на миналото все още са живи: конна езда, фехтовката, яхтения спорт, колекция на пощенски марки, пешеходните походи и така нататък. Той призовава родителите заради „ психомоторното благополучие“ на децата да ги записват в калиграфски школи.

П.П. Покрай теорията на Еко за химикалките се сетих: на времето, когато химикалките бяха все още рядкост, някои мъже носеха по две, три в малкото джобче на сакото, особенно ако са разноцветни. За тях казваха: “ Ходи като монголски зам.министър“.

Advertisements

3 Коментари to "Умберто Еко защити ръкописа."

Интересна позиция. Харесва ми. Определено да се пише с перо (аз съм писала с перодръжка) се иска спокойствие, концентрация, усърдие и съсредоточаване върху мисълта.
честно казано и аз бих се радвала някой да ме обучава в калиграфия. То май у нас такова нещо вече няма. Може би в художествените училища и школи се изучава като част от изобразителното изкуство, но повече???

В цял свят се наблюдава едно крайно обезпокоително явление- хорта бавно, но сигурно се превръщат в неграмотни аборигени. Не е далеч денят, в който на сцената отново ще се появят добре познатите в миналото „просбописци“. И съм сигурен, че те ще печелят добри пари.

мдам… давайте всички дружно, поне за час на седмица да правим като аймаро от алесандрия 😉

а за просописците… да провлача ли крак, та да станем легион?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: