mix

Сквернословна поезия.

Posted on: 14.09.2009

Luka_Mudishev

Миналата седмица, по време на моите дълги разходки, срещнах един мой далечен познат в Борисовата градина. Името му е Иван, но вече близо 50 години приятелите му се обръщат към него с прякора Лука.

Тази среща ме върна в далечната 1959 година. Тогава, като студент ме взеха в казармата за два месеца. Вагонът препълнен със студенти от различни университети ни изсипа на гарата в Карлово. Леви, десни в нестройни редици стигнахме до казармите и немедлено ни облякоха във войнишки одежди. Разделиха ни по групи от 8 човека, връчиха ни по една брезентова палатка и след два часа лагерът беше издигнат срещу казармата, в една орехова градина – идеален терен за летните горещини. В групата ни имаше един студент от СДУ /СУ/ то ли със специалност българска, то ли руска филология. Та вечерно време, когато лагерът утихваше, ние седяхме на твърдите походни легла, хапвахме войнишки кюфтета полети с карловски мискет, а нашия филолог тихо ни рецитираше одата „ Лука Мудищев“, но на български и твърдеше, че превода е от Елин Пелин. Въобще, филологът беше извор на скверно словесна поезия- единствено достъпната порнография по това време. А Иван ака Лука беше най-запаления по тази поезия.

Дълги години съм считал, че тези поеми са част от градските легенди и се предписват на известни поети. По късно установих, че и на най- известните поети нищо човешко не им е било чуждо.

А поемата „ Лука Мудищев“ написана от Иван Семенович Барков /1732-1768 / можете да прочетете тук : http://www.pseudology.org/songs/Barkov_Luka.htm За съжаление превода на Елин Пелин не намерих. В нета има отделни откъси и дори и песен на Луна

За любителите на руската класическа поезия тук: http://www.pseudology.org/songs/RussianMat.htm Тук ще се срещнете с непознатата поезия на Пушкин, Лермонтов, Некрасов, Ломоносов, Есенин и Маяковски.

Advertisements

1 Response to "Сквернословна поезия."

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: