mix

Ти измери ли си обиколката на бедрото?

Posted on: 08.09.2009

Бедра

Хора с обиколка на бедрото под 60 сантиметра риска от преждевременна смърт е по-висока. Освен това, при тях по рано се развиват заболявания на сърдечно – съдовата система. Такива са резултатите от изследванията, извършено в болницата на копенхагенския университет от група учени под ръководството на професор Berit Heitmann. За резултатите от тяхната работа съобщава EurekAlert позовавайки се на British Medical Journal.

Тази зависимост е еднаква за мъже и жени, но авторите на изследванията подчертават , че ако бедрата ти са с обиколка над 60 сантиметра не означава, че си извън опасността за здравето.

Изводите които професор Хайтманн прави, са основани на продължителни изследвания на група от 3000 човека. За разлика от други изследвания , показващи увеличение на риска от преждевременна смърт на хора с излишно или недостатъчно тегло , в това изследване , освен теглото , се регистрира и обиколката на бедрата и талията.

Първите измервания са проведени през 1987-1988 година. След това в продължение на десетилетие в изследваната група са регистрирани случаите на смърт и кардиологически заболявания. Изучавайки разпределението на заболяванията по редица параметри, учените са установили, че на здравата част от групата обиколката на бедрата средно е по голяма. Такива фактори като пушенето и високото ниво на холестерина, са изключени от оценките.

Освен това, низката мускулна маса в бедрата може да доведе до низка чувствителност към инсулина и до захарна болест от втори тип, който води до усложнения на сърдечната дейност.

Advertisements

4 Коментари to "Ти измери ли си обиколката на бедрото?"

моите са точно толкова 🙂

Аз съм зле-само 54 сантиметра, а и вече ми е късно да трупам мускулна маса 🙂

Въх, ша съ мре! 🙂

За сега ши жувейми 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: