mix

Мемоарите на четвъртия в „Кембриджската петорка

Posted on: 24.07.2009

Antony Blunt

Antony Blunt

Знаменития съветски агент във Великобритания, четвъртия член на „ Кембриджската петорка“ Антони Блант ( Anthony Blunt) в своите мемоари заявява, че сътрудничеството с НКВД и КГБ е било „най-голямата  грешка в неговия живот“, съобщава ВВС News. Мемоарите, Блант написва след своето разобличение през 1979 година, а след неговата смърт попадат в Британската библиотека. Общият достъп до тях, съгласно завещанието на шпионина да бъде открит след 25 години – юли 2009 година.

Блант е световно известен изкуствовед, директор на Courtauld Institute of Art при Лондонския университет, е бил завербуван от НКВД през 1936 година. В Кембридж, където преподавал 24 годишния Блант, били популярни антифашистките и комунистически убеждения. Някои студенти и преподаватели дори били членове на Коминтерна, а няколко човека вече работели за съветското разузнаване. По думите на Блант, той последвал примера на своя приятел Гай ​Бърджест (Guy Burgess), който както и Блант бил хомосексуалист, и решил да сътрудничи на НКВД. „ Което тогава не осъзнавах, това е моята политическа наивност. В действителност, аз не бях готов за такова отговорно решение, но в Кембридж имаше такава вдъхновяваща атмосфера, такъв ентусиазъм по повод борбата срещу фашизма, че аз не се въздържах и извърших най-голямата грешка в моя живот“, пише Блант.

Блант и неговите приятели от Кембридж образували така наречената „Кембриджска петорка“и са били едни от най-успешните агенти на съветското разузнаване на Запад : всички те заемали високи постове в британския Форин офис или в разузнаването. Например Блант по време на войната е бил сътрудник на МІ5 и  вероятно от тук вършел най активната си шпионска дейност.

След войната, пише Блант, той се разочаровал в своите комунистически убеждения и решил да се заеме с наука-Института по изкуство Courtauld и даже става пазител на кралската колекция от картини, а през 1956 година получил от Елизабет ІІ рицарско звание. Но, да прекрати сътрудничеството с КГБ изкуствоведа не успява-твърде много е знаел за съветските шпиони във Великобритания и бил приятел с тях.

През 50-те години, боейки се от разкриване, някои съветски шпиони, в това число Гай Берджест, избягват в СССР. Такава възможност е имал и Блант но той решил, че „по-добре да се подложа на всеки риск в собствената си страна, отколкото да избяга в Русия.

Блант е разобличен през 1965 година, предаден от неговия приятел Майкъл Стрейт (Michael Straight), който е бил завербуван от самия Блант още преди войната в Кембридж. Към това време всички негови приятели от петорката вече са били разкрити, затова Блант разказал на британските власти всичко, което знаел за съветската шпионска мрежа в кралството. Получил имунитет и Блант се готвел да запази всичко в тайна.

Но това не се случва. През 1979 година Маргарет Тачер разказва на парламента за сътрудничеството на пазителя на кралската колекция с КГБ. Тогава, пише Блант, са го лишили от рицарско звание, и се появява желание за самоубийство. Той решава да „не позори своето семейство“, връща се към научна работа и написва мемоарите си. Умира от сърдечна атака през 1983 година, а мемоарите постъпват в Британската библиотека през 1984 година, с завещание да не се отварят 25 години. В мемоарите, разбира се, няма и ред за конкретната му шпионска дейност. Тия които избягаха в Москва-Филби, Маклин и Бърджес, ако не се лъжа, също починаха.

В Telegraph може да прочетете повече и да видите снимките на цялата „Кембриджска петорка“

Advertisements

3 Коментари to "Мемоарите на четвъртия в „Кембриджската петорка"

[…] under Бележки, Въх! Leave a Comment  Вдъхновен от този разказ, открих, че ставам за шпионин (пардон, оперативен […]

[…] #крайнолеви Първо хомосексуалист, а после – сътрудник на НКВД. https://kanew.wordpress.com/2009/07/24/612/ […]

супер у вас сайтик получается

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: