mix

Открито писмо на източноевропейски политици към Обама.

Posted on: 16.07.2009

Политици от европейските страни се обърнаха към президента на САЩ Барак Обама с открито писмо, в което молят НАТО да отдели по голямо внимание на безопасността в региона и да се противопоставят на „нарастващата заплаха“ от страна на Русия.
Писмото е публикувано днес 16 юли и под него стоят подписите на Лех Валенса, Вацлав Хавел и много още бивши президенти , министър председатели , посланици и други политици от страните от Източна Европа. От българска страна е подписано само от Иван Кръстев.
Авторите на писмото приветстват „презареждането“ на руско-американските отношения, но съветват САЩ да се придържа към по определена и принципна позиция по отношение към Москва. По мнение на европейските политици, които се позовават на собствения си опит в отношенията си с Русия, това „ не само ще усили системата на безопасност на Запада, но ще подтикне Москва към сътрудничество“
В писмото се отделя внимание на въпроса за разполагане на елементите от елементите от американската ПРО в Европа. „Неголямото количество ракети не може да представлява угроза за интересите на Русия, и в Кремъл това го разбират“,- се говори в откритото послание. Във връзка с това политиците молят САЩ да се вслушат в мнението на лидерите на Полша и Чехия и не допуснат намеса на Москва във въпроса за ядрената отбрана на Европа. В противен случай, по мнение на авторите, доверието към САЩ в Източна и Централна Европа може да падне.
Авторите също така изразяват безпокойство от енергийната зависимост на Европа от Русия и твърдят, че политическата подкрепа на САЩ ще има решаващо значение на решението на този въпрос. Русия, по мнение на бившите лидери на източноевропейските страни, злоупотребява от фактическата монополия.
В писмото се призовава НАТО за по-тясно сътрудничество с ЕС и изработка на съвместна стратегия не само по отношение към Русия, но и по други важни въпроси. Авторите на писмото считат, че Европа се нуждае от по голямо внимание от страна на САЩ, и това, за тяхно съжаление, не е отразено в съществуващата система на външнополитическите приоритети.

Писмото можете да прочетете тук:

http://wyborcza.pl/1,75248,6825987,An_Open_Letter_to_the_Obama_Administration_from_Central.html

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: