mix

Третата енциклика на Бенедикт ХVІ.

Posted on: 14.07.2009

ITALY-VATICAN-POPE

Главата на католическата църква Бенедикт ХVІ осъди борците за авторски права. В своята трета енциклика, посветена на милосърдието, Папата нарича борбата за авторските права в сферата на човешките знания явление противоречащо на понятието взаимопомощ и християнска любов към ближния.
Енцикликата на Бенедикт ХVІ, подписано в края на юни и адресирано към всички католици, обръща внимание на проблемите, с които се сблъсква света по време на кризата. По мнение на понтифекса, необходимо е да усили държавното регулиране на икономиката, а също да се подпомогнат бедните хора и дори цели държави. Папата отбелязва, че богатите страни трябва да бъдат милосърдни към по слабите и да забравят жадността към богатството.
„В част от преуспяващите държави, с настървение се защитават области от знанието по пътя на незаконно утвърждаване на права за интелектуална собственост“,– заявява Папата в енцикликата и добавя, че особено тази тенденция се проявява в областта на здравеопазването и медицината, която тормози процеса на развитие в бедните държави.
Това заявление на Папата накара много хора да решат, че той е осъдил борците за авторски права, но аз не вярвам в това.

Advertisements

8 Коментари to "Третата енциклика на Бенедикт ХVІ."

[…] Третата енциклика на понтифекса ми пълни душата https://kanew.wordpress.com/2009/07/14/605/ […]

[…] — папата се изказал за авторските права. Ако цитатът е точен, Столман го грози невиждана от 25 години насам […]

Е, нещата са леко извадени от контекста. Б16 май леко е пообъркал авторските права и патентите. Основното, което виждам аз в речта му, е опасение от изоставяне на бедните и страдащите заради печалби – и конкретно настойчивата защита на патентите на лекарствата, забавяща появата на евтините им генерични варианти и изкуствено поддържаща висока цена.

Но все пак звучи приятно за ухото, де. Папата срещу авторските права… Макар че като се замислим, нищо чудно, основната книга в християнството е с изтекли авторски права от 1900 години… 🙂

И аз това си мисля. /виж последния абзац/

Отново чудесна тема-новина, благодаря!
Точния цитат е:

On the part of rich countries there is excessive zeal for protecting knowledge through an unduly rigid assertion of the right to intellectual property, especially in the field of health care.

И от него се вижда къде пада моралният акцент.
http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20090629_caritas-in-veritate_en.html

Пейо, много благодаря за точния цитат. Май е богохулство да го цитирам с мои думи 🙂

Искрено ви благодаря за връзката.

http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/documents/hf_ben-xvi_enc_20090629_caritas-in-veritate_en.html

Писмото трябва да се прочете от началото до края.
Изключително мъдър, и ориентиран към човека, преглед на съвременността.

Аз лично намерих точни описания за нашето състояние, в момента, които не могат да бъдат по-добре изразени, от написаното.

Всичко цитирано, без контекста на цялото, провокира формални дискусии. Изложението, аргументите и мненията са прекрасни.

Благодаря ви за споделеното. Виж 53 и блогът на Пейо.:-)
Ние сме тук, днес и сега.

Авторските права и патентите са си едно говно, от което се възползват главно тези, които така и така не се нуждаят от нищо но искат всичко… Как точно може молекула да ти принадлежи например не знам.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: