mix

Гренландия е независима от днес

Posted on: 21.06.2009

Карта на гренландия. Wikipedia

Карта на гренландия. Wikipedia

Днес, 21 юни, бившата датска колония Гренландия провъзгласи своето самоуправление, съобщи ВВС. Това беше направено по резултатите на референдума, проведен през ноември 2008 година, когато болшинството жители на най-големият остров в света дадоха гласа си за по-голяма автономия от Дания.
При новия правен ред на автономия на Гренландия, полицията и корабите преминават под юрисдикцията на местното правителство. Гренландският език-Калааллисут ще стане официален, а гражданите на страната ще бъдат квалифицирани от международното право като отделен народ. В същото време с въпросите на отбраната и външната политика ще се занимава официален Копенхаген.
Дания контролира Гренландия от 300 години. През 1979 година на колонията беше предоставен ограничен суверенитет.
Гренландия притежава значителни запаси от петрол, газ, злато и диаманти. Въпреки, че тези ресурси са недостъпни за разработки поради леда покриващ почти цялия остров, глобалното затопляне може да облекчи тази задача. Привържениците на независимостта на Гренландия разчитат, че ръста на доходите от добив на полезни изкопаеми ще позволи окончателното отделяне на острова от Дания.
Сега Гренландия, където болшинството от населението са ескимоси /инуити/, в значителна степен зависи от субсидиите на датския бюджет- до 30% от бретния вътрешен продукт.

PS. В Руската Федерация тече обратния процес. С решение на Конституционния съд на РФ от 8 юни  се препоръчва републиките  Татаристан, Башкюртостан, Тува и Якутия да отхвърлят записания в конституциите им суверинитет. Това за сега е направила само Якутия.

Advertisements

6 Коментари to "Гренландия е независима от днес"

🙂 Да им е честито на гренландците. Имат късмет с колониалната си страна, иначе нямаше така разбрано да протече обявяването на независимост.

Чехия и Словакия, Дания и Гренлавдия са добър пример 🙂
Югославия- ужасен пример.

Това заглавие може да се ползва още няколко пъти в бъдеще. 🙂

Новият статут е далеч от независимост, просто разширяване на досегашната автономия. Източна Румелия е била по-независима от това.

За мен ключовите думи са референдум, признаване на референдума, нова държава в Европа и културата да се разделиш с едно минало.
Запознат съм с живота в Гренландия от книгите на американския художник и писате Рокуел Кент.

„Въпреки, че тези ресурси са недостъпни за разработки поради леда покриващ почти цялия остров, глобалното затопляне може да облекчи тази задача.“ Алчността няма граници явно … на един му гори къщата, друг си пали лулата, май така беше поговорката.

Гер, абсолютно си права. Вече започна дележа на шелфа на Северно ледовития океан. След 50 години ще започне дележа на Антактида.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: