mix

Варна, южния плаж.

Posted on: 12.06.2009

Слушам по радиото, че качеството на водата на 6 плажа по нашето Черно Море не отговаря на високите изисквания на ЕС. Сред тези плажове е и южния плаж във Варна. От както се помня, т.е преди повече от 60 години, винаги се е говорело, че там се изхвърлят фекалиите на града. И действително, от време на време се появяваха огромни червенеещи се петна от доматени люспи, в резултат на човешката консумация на домати през летния сезон.
Аз не съм стъпвал на този плаж, вероятно от 1948 година. Тогава, по правилата на детската тайфа, отивахме на южния плаж, където нямаше вход, и с плуване отивахме на централния плаж, входът където беше платен. Един път, при едно такова преплуване, вероятно бяхме навлезли по-навътре в морето, за малко да се сблъскаме с два убити делфина. Бяха огромни и неестествено надути от процеса на разлагането. Всички деца изпитахме ужас и с възможно най-голяма скорост се изнесохме от мястото на срещата. По това време във Варна имаше флотилия от гемии за улов, по скоро убийство на делфини. На носа на гемията имаше скована площтатка на която стояха поне двама стрелци с бойни карабини. Гемията, след като попадне на стадо от делфини, започваше масовото убийство. От месото на делфините правеха кайзер-пастърма, богато напудрена с червен пипер и масово предлагана по бакалии и колониални магазини. След като делфините намаляха рязко, изчезна и флотилията.
Не съм кусвал кайзер – пастърма от месо на делфин.

2 коментара to "Варна, южния плаж."

Хм – чувала съм, че именно след изтребването на делфините намаляла и рибата в морето.

Пипне ли човешка ръка кантара на равновесието в природата, все нещо лошо се случва. Дори, в ранния социализъм, бяхме взели и ние лозунга на съветските учени-„Ние ще победим природата“ 🙂

Вашият коментар

Блог класация

Blog Stats

  • 307 817 hits