mix

Кувейт е против високите цени на петрола.

Posted on: 01.06.2009

 

Ахмад Абдула ас-Сабах

Ахмад Абдула ас-Сабах

 

Кувейт е против цените на петрола да скочат над 100 долара за барел, тъй като тези цени заплашват да се изостри глобалната рецесия. Това заяви министъра на петрола на страната шейх Ахмад Абдула ас-Сабах.

Ас-Сабах добави, че Кувейт е доволен от приетите на последното заседание на ОПЕК решение, страните членки на организацията да оставят квотите за производство на петрол на старото ниво. По неговите думи, квотите няма да бъдат променени и на следващата среща на ОПЕК, която ще се състои през септември 2009 година.

Шехът оценява бързия ръст на цените на петрола през последните седмици , като реакция на инвеститорите на позитивните икономически данни, отбелязвайки, че зад този подем не стоят фундаментални фактори. Министъра заяви, че с приближаване на зимата се очаква цените на барел да стигнат до 70 $.

Цената на петрола на световния пазар достигна рекорд от 147 долара /барел през юли 2008 година. След това цената рухна, благодарение на икономическата криза, достигайки пет годишен минимум до 32 долара /барел , през декември 2008 година. От началото на 2009 година на пазаря на петрол се забеляза наново покачване и цената се увеличи двойно. Днес , 1 юни , в 8:00 часа българско време например, на борсата в Сингапур цената на един барел беше 67.07 долара.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: