mix

Louvre des sables в Абу Даби.

Posted on: 29.05.2009

Лувъра в Абу ДабиМакет на Лувъра в Абу Даби- в-к Фигаро

Президента на Франция Никола Саркози, на 26 май 2009 година, участва в тържество при полагане на основния камък в фундамента на бъдещия филиал на Лувъра в Абу Даби.

Строителството на арабския Лувър, получил неофициалното название „Лувър в пясъците“ / Louvre des sables /, ще се осъществи в рамките на грандиозния проект по превръщането на остров Саадият / Saadiyat / в уникален културен комплекс.

Лувърът ще се разположи под купол с площ от 24 000 квадратни метра, разработен от френския архитект Жан Новел. Освен това, на острова Саадият ще бъдат изградени Музей на историята на ОАЕ, Музей на военно- морските сили, филиал на ню-йоркския Гугенхайм, театрален център и още 19 специализирани павилиона.

Полагането на основния камък беше предшестван от дълги и сложни преговори. Франция и ОАЕ подписаха съглашение със срок от 30 години. Франция и Лувъра ще получат от емирствата около един милиард евра за използване на името на музея, експертиза, техническа помощ, и предоставяне на експонати.

По договора, парижкия Лувър ще предостави но Лувъра в Абу Даби част от своята колекция, но не повече от 300 експоната, за срок от 3 месеца до две години. След 10 години, Лувърът в Абу Даби самостоятелно ще попълва своите колекции.

Строителството на музея трябва да приключи 2012-2013 година и се очаква ежегодно да бъде посещаван от 3 милиона души.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: