mix

КНДР-ядрени опити и ракети.

Posted on: 25.05.2009

 

По данни на Министерството на отбраната на Русия, мощността на ядреното устройство взривено в Северна Корея на 25 май в 2:54 часа по българско време възлиза между 10 и 20 килотона. Изпитанието е извършено на 80 километра от град Килчжу, в северната част на страната. В района на взрива, магнитуда на изкуственото земетресение е 4.5, епицентъра е на 10 километра дълбочина.

Скоро след изпитанието, Пхенян официално потвърди подземния ядрен взрив.

Малко по късно, от полигона Мусадан в Северна Корея бе изстреляна ракета земя-въздух с малък радиус на действие. Южнокорейската агенция „Ренхап“ твърди, че по късно са изстреляни още две ракети.

Във връзка с ядреното изпитание в КНДР, днес в 22:00 часа по българско време, Съвета за Безопасност към ООН се събира на екстрено заседание.

Първото ядрено изпитание в КНДР се проведе през октомври 2006 година. Това изпитание принуди ООН да наложи на страната редица санкции, в това число забрана за доставки в Северна Корея на материали, използвани за ядрени разработки. През април 2009 година, под формата да изстрелят спътник за комуникации, КНДР проведе опит с балистична ракета „Таеподонт-2“, което предизвика обвинения от Сащ, Япония и ЕС. Скоро след това „възмутения“ Пхенян обяви за възобновяване на работите на главния ядрен завод за производство на плутонии.

Мисля си, че „любимият вожд“ трябва да се държи много от късо, защото може да поднесе ядрен букет на човечеството, още повече, че едва ли е излекуван от инсулта трайно. 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: