mix

Google Lunar X Prize

Posted on: 13.05.2009

Google Lunar X Price  

 

Още една компания, White Label Space, се включи в борбата за наградата на Google Lunar X Prize. По такъв начин, броя на участниците в конкурса достигна 18.

Победителят на на наградата на Google Lunar X Prize ще стане частна компания / минимум 90 % от капитала трябва да е частен/, която успее до 31 декември 2012 година да изпрати на Луната автоматичен апарат. Лунохода трябва да измине по повърхността на спътника на Земята минимум 500 метра и да направи няколко фотографии на пейзажа и на себе си. За това компанията-победител ще получи 20 милиона долара.

Ако никой от участниците не се справи с заданието до указания срок, то сумата на главната награда ще бъде намалена до 15 милиона долара. Вторият участник, изпълнил изискванията на съревнованието, получава 5 милиона долара. При това новия срок, до който компаниите трябва да се справят, става 31 декември 2014 година.

През 2004 година победител на аналогичен конкурс с награден фонд 10 милиона долара стана компанията Virgin Galactic на британския магнат Ричард Бренсон. Тогава от конкурентите се изискваше да създадат частен космически кораб. Virgin Galactic конструира Space Ship One и сега разработва втора версия на своя апарат за туристически разходки в космоса.

Advertisements
Етикети:

2 Коментари to "Google Lunar X Prize"

Може ли да ми дадете адреса, искам да се включа и аз в надпреварата за спечелването на тези скромни 20 милиона?
Предварително ви благодаря!

Адресът е в поста ми. Действай!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: