mix

“ Entropa“ стана символ на протеста.

Posted on: 25.04.2009

 

Давид Черни.

Давид Черни.

 

Чешският художник и скулптор Давид Черни предсрочно демонтира и върна от Брюксел в Прага инсталацията си „ Entropa “ в знак на протест против новия министерски съвет, който ще започне да функционира от 9 май 2009 година. „ Аз не искам да ги поддържам, тъй като те не са достойни да оглавят Евросъюза „- заявил Черни. Инсталацията ще бъде показана в частна галерия в Прага.

Когато на 1 януари 2009 година Чехия стана председател на Евросъюза, то страната се ръководеше от правителството на Марек Тополанек. В края на март, това правителство подаде оставка. В началото на април президента Вацлав Клаус назначи нов министър председател. Временното правителство беше оглавено от Ян Фишер и той ще изпълнява тези задължения до октомври 2009 година. По мнението на Давид Черни, новият кабинет е формиран от „ стари болшевики и социалисти“.

Entropa “ беше открита на 12 януари и следваше да бъде закрита на 30 юни, когато изтича председателството на Чехия. Инсталацията се състоеше от 27 гротескови изображения на страните-членки на ЕС. България беше най оскърбена от свързването на името и с „ клозетни клекала „, получихме извинения, и в последна сметка нашата част от инсталацията беше покрита с черно перде – една друга гротеска.

 

Advertisements

2 Коментари to "“ Entropa“ стана символ на протеста."

Чешки, не чехски!

Добре, че не съм написал „чехословашкия“ 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: