mix

Търсят погребението на Клеопатра и Марк Антоний.

Posted on: 17.04.2009

 

Клеопатра, алабастър

Клеопатра, алабастър

Между 20 и 30 април 2009 година, съвместна експедиция на археолози от Египет и Доминиканската Република ще започнат работите по търсенето на гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Учените предполагат, че легендарните любовници са погребани в тунелите под храма в Тепосирис Магна, древен град разположен на 30 километра от Александрия. За този проект пише британския вестник The Times.

Разкопките ще започват след като радиолокационните изследвания на територията на храма приключиха. Изследователите при заснемането са открили три дълбоки шахти, една от които е възможно да води до погребалната камера.

В прес-релиза на Заки Хавас, управляващ египетския Върховен съвет по антиките, пояснява, че радиолокационните снимки са направени след като, експедицията откри в Тапосирис Магна обширен, по рано неизвестен некропол. Той е в непосредствена близост до територията на храма. 7 от 27 гробници са били подземни, и в тях археолозите са открили десет мумии, в това число две позлатени. Заключението на учените е, че вътре в храма може би да за погребани някои знатни хора, тъй като в Древен Египет чиновниците и велможите нерядко съоръжавали своите гробници недалеч от мястото на погребенията на своите покровители.

В Тапорисис Магна учените намерили алабастрова глава на Клеопатра, 22 монети с изображението на тази царица, бронзова статуя на Афродита, а също и маска, вероятно с образа на Марк Антоний.

Ако археологическите търсения се увенчаят с успех, то това откритие ще бъде сравнимо по значимост с откритието на гробницата на Тутанкамон, предполага Захи Хавас.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: