mix

Туркменистан и RWE подписаха договор за доставка на газ.

Posted on: 16.04.2009

 

Набуко

Набуко

 

Немската енергийна компания RWE подписа с правителството на Туркменистан предварителен договор за доставка на природен газ от Централна Азия за Европа, съобщава Trend Capital. По думите на изпълнителния директор на RWE Юрген Гросман, съглашението предвижда разработката на 23 блока туркменски местонахождения на нефт и газ на шелфа в Каспийско море, уточнява АР. Подписването на този договор, предполагам, е станало възможно, в резултат на рязкото намаляване покупките на газ от Газпром, което доведе до взривяване на газопровода Туркменистан-Русия.

RWE е член на консорциума, занимаващ се с проекта газопровод „Набуко“, по който, както се очаква, ще се транспортира газ от района на Каспийско море и Средна Азия, през територията на Турция за Европа, обикаляйки Русия. Основната трудност за проекта е, че държави, които биха могли да обезпечат неговото натоварване с газ, до сега не бяха намерени.

Сега, проекта „Набуко“ имаше договореност само с Азербайджан за доставки на газ , но възможностите на страната не стигат да се натовари този газопровод, чийто капацитет е 31 милиарда куб.метра/ годишно. Азербайджан е произвел през 2007 година 10.3 милиарда куб.метра. Отделно, Русия натиска Азербайджан да изкупува основното количество газ, а в същото време Газпром ограничава покупките си. Предстои сериозна газова дипломатическа игра.

Сега „Газпром“ не доставя в Европа газ само на Испания и Португалия. Общото количество на потребление на газ в 22 европейски страни и Турция е 520 милиарда кубически метра, от който руския концерн е доставил през 2008 година 158,8 милиарда кубически метра. Сега Италия зависи от доставките на „Газпром“ на 30 %, Турция-66 %, Германия-43 % а България-100 %.

PS. На 24-25 април ще се състои енергийния форум в София. Темата: „Природен газ за Европа-Сигурност и сътрудничество“.Ще похарчим 2 милионо лева, но мечтата на Станишев “ София да стане енергийния Давос“ изисква жертви по време на криза. И какво ще кажем на този форум? Най-много да се похвалим , че Египет може да ни достави 1 милиард куб.метра/ год. газ. и да дадем някои друг съвет и акъл на фирмите и страните които имат парите. Няколко дена по-късно в Прага ще се състои друг форум „ЕС и страните от каспийския район“, според мен много по важен форум.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: