mix

Древен Египет – вина и парфюми.

Posted on: 15.04.2009

 

Винарната на Скорпион І 

 

 

Винарната на Скорпион І

 

 

В произведеното преди повече от 5000 години вино, което беше открито при археологически разкопки в древноегипетския град Абидос, американските учени откриха уникална комбинация от целебни треви, съобщава National Geographic.

Химиците – археолози от музея по археология и антропология към Пенсилванския Университет откриха остатъци от имащи лечебни свойства треви и билки, дървесни смоли и други естествени ингредиенти в делвите за вино, открити в гробницата на Скорпион Първи. Този фараон е един от последните управителите на Древен Египет в додинастическия период – около 3000 години преди н.е.

От папирус, датиран 1850 години преди н.е., се знае, че жителите на Древен Египет са знаели за лечебните свойства на много растения и техните компоненти, които те добавяли във виното и бирата. Анализа направен от американските учени показва, че тези знания са възникнали около 1200 години по – рано.

По думите на един от учените Patrick McGovern, в течение на хилядолетия човечеството търси естествени вещества, притежаващи лечебни свойства, и различни рецепти са били изпробвани на много поколения хора. Химика-археолог добавя, че задачата на изследователите е била да изяснят, защо древните египтяни са използвали намерените вещества, и могат ли те да се използват за изготвяне на съвременни лекарствени препарати.

Сега учените в сътрудничество с колегите си от Abramson Cancer Center започват биомолекулярни изследвания на намерените вещества, за уточнение на природата на техните лечебни свойства.

 

picture-22241

Неотдавна беше открит флакон за парфюм с картуша на жената – фараон Хатшепсут, управлявала Египет през ХV век преди н.е., като регент на своя син Тутмос ІІІ. По този повод, учените от Бонския Университет са решили да възстановят парфюма, като до една година ще направят пълен химически анализ.

За сега учените са установили един от основните компоненти. Това е ладан /Frankincense/. Учените предполагат, че египтяните са го внасяли от древната държава Пунт, разположена в източна Африка, където сега се намира Сомалия и Етиопия. 

 

 

Advertisements

1 Response to "Древен Египет – вина и парфюми."

typooooooooooooooo ot imeto na mimito

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: