mix

Четиво за бъдещи хаджии.

Posted on: 13.04.2009

d0b3d0bed0bbd0b3d0bed182d0b0-d0b4d0b2d0b0-d0bfd18ad182d18f

Британският археолог Shimon Gibson представи своята теория, как в Йерусалим е минавал кръстния път на Христос. Съгласно нея, поклонниците, повтарящи този маршрут, от столетия не вървят в това направление. Заблуждението се е появило още в Средновековието. За изводите на професор Гибсон пише вестник The Daily Mail от 10 април / този ден 2009 година за католиците се пада Разпети петък /. Гибсон предполага, че грешката се крие в представата за това, къде се е разполагала преторията, мястото, където Пилат е осъдил Христос на смърт. Претория се е намирала в крепостта Антония. Традиционно се смята, че това място се намира на север от Голготата. Разкопките показаха, че съхранените руини там принадлежат на скромна стражева кула.

По подходящо място за претория се намира 900 метра на юг около Яффската врата. Това е обширен двор, където се се съхранили останките на платформа с площ около два квадратни метра. Гибсон твърди, че този детайл е описан в Евангелието от Иоана / „Пилат, като чу тая дума, изведе вън Иисуса и седна на съдилището, на мястото наречено Литостротон*, а по еврейски Гавата. Иоан 19 :13 /.

Литостротон* място постлано с камъни.

Голготата, където вярващите се покланят се намира в храма Гроба Господен, но по версията на Гибсон е разположена на 20 метра в страни, около храма Четиридесет мъченици. Картата на двата маршрута може да се види по-горе.

Откритията на Гибсон са изложени в неговата току – що излязла книга “ Последните дни на Христос„. Неговият авторитет като учен е много висок /той работи в йерусалимския археологически институт Олбрайт и е професор по археология в университета в Северна Каролина/. Въпреки това, много свещеници предполагат, че поклониците едва ли ще се откажат от маршрута Виа Долороза с неговите 14 „спирки“, тъй като този път е осветен през вековете от молитвите на поклониците.   

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: