mix

Лазаров ден.

Posted on: 09.04.2009

d0bbd0b0d0b7d0b0d180

На 11 април е Лазаровден, Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота – подвижен празник, ориентиран в календара спрямо Великден. Чества се една седмица преди Великден, в събота, която евангелското писание свързва с Лазаровото възкресение. То дава и името на празника. Така Лазаров ден попада в Великденския празничен цикъл, който в митологичното мислене се очертава като преход между зимата и пролетта /лятото/, между смъртта и живота. Според вярванията на Цветница /Връбница/, празник на следващия ден-неделя, „разпускат, пущат умрелите“ от гробовете. За да засвидетелствуват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница.

В навечерието на Лазаров ден жените ходят на гробището, прекадяват и поливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, господева прусура/просфорка-малки пшенични хлебчета/, куча /варено жито/ и стомнички с вода. Освен раздаването на обредни храни, вярването за разпускане на мъртвите,поражда обичая от палене на огън по гробовете-наречен „греене на покойниците“

Типичен за Лазаров ден е моминския обичай Лазаруване /Боенец, Кумичене/, чрез който се осъществява един етап от социализацията на момите.

Advertisements

7 Коментари to "Лазаров ден."

Лазаровден е Християнски празник.Възкресяването на покойния Лазар е най- великото чудо извършено от Господ Иисус Христос, описано в Светото Евангелие. С него Той показва на всички, че е всемогъщ Бог, а не само Пророк, за Какъвто бил смятан от множеството. Като го извършва пред очите на народа, Христос обръща мнозина в спасителната Вяра.
Това събитие е предобраз на всеобщото ни възкресение. Както Лазар, така и всички мъртви ще оживеят в деня на славното Второ пришествие на нашия Господ на земята.
Според Православното учение, като възкресява Лазар, Христос показва единството на Бога и човека в Себе си. По човешки Той скърби за покойния, като Бог го възкресява от мъртвите. Така Господ убеждава учениците Си в Своето Собствено бъдещо възкресение, а всички хора- във всеобщото възкресение и във вечния живот. Иисус Христос казва на Лазаревата сестра Марта: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки“/Св.ев. Ап.Йоан11:25/
Чудото на Лазаровото възкресение предизвикало непоносимо негодуване у първосвещениците и фарисеите. По съвета на Каиафа, точно в този момент Синедрионът решава да улови Иисуса и да Го убие./ Св.ев.Ап.Йоан 11:47-57/.Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя

Лазаровден е Християнски празник, а Християнството отрича езичеството. Затова е неуместно в коментарите да се правят препратки към езически обичаи и традиции, останали в нашия бит.

А Великата схизма, кръстоносните походи, индулгенциите, идолопоклонничеството (икинопочитанието), иконоборчеството и т.н. са много уместни?! Или е уместно изопачаването на философията на Исус от тези, които три пъти се отрекоха от него?
Църквата НЕ Е единственият крепител на народността, това са: ЕЗИКЪТ, ВЯРАТА И ТРАДИЦИИТЕ.
Религия и църква не са синоними. Ако Паисий беше ходил да се моли по 6 пъти на ден с останалите братя в „Хилендар“, вместо да иде в „Зограф“, та да си свърши работата, днес Вие като образован религиозен човек нямаше и да помните, че сте от варварски (езически) български произход, защото щяхте да владеете само богоизбрания гръцки език.
Бог ни е дал правото да избираме, неговите служители едва през ХХ век признаха, че Земята е кръгла -това си е техният избор. Дали да си религиозен значи да си ограничен? Значи ако съм християнка, то ми е забранено да се интересувам от езически религии, от предците си, от история. Посочете ми къде Исус е говорил за светци и кой от евангелистите е записал тези негови думи. Не знаете ли, че светците са езическите богове облечени в църковни одежди, защото Църквата не е можела да се пребори с езическите традиции? Защо ли българите последваха поп Богомил, Бедреддин Семави, Осман Пазвантоглу?
Не размахвайте нравоучително пръст, а оставете хората сами да направят своя избор. Време е да препрочетете „Под манастирската лоза “ на Елин Пелин. Препоръчвам Ви да отделите специално внимание на „Песоглавец“.

Богослове, благодаря за забележката, но аз се интерисувам от българската митология, обичай и традиции, които в болшинството си са предхристиянски и, вероятно, те са спасили българския народ от изчезване.

За всеки трезвомислещ българин, който познава родната история е очевидно, че не друг, а Светата Православна църква запази и съхрани българския етнос по време на турското робство. Във време, когато държавата ни не съществува и няма никакви държавни институции нашата Църква е единствения крепител на народността. Писменият ни език се съхранява в църковните богослужебни книги. Свещеници като преподобните Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели и много други са първите, които запалват искрата на националното възраждане. Свещеници участвуват в националноосвободителните борби и насърчаватнарода ни.
Много са християнските мъченици- българи и българки, чиито саможертвен подвиг окриля народа ни и дава пример на мъжествено отстояване на Християнска вяра и национална чест.
Десетина години преди Освобождението се възстановява Българската Екзархия- духовното освобождение предшествува националното.
Примерите сами говорят кой е спасил българския народ от изчезване- и това е Бог- Светата Единосъщна и Неразделна Троица и Православната ни Църква, Тялото Христово.

Привет. Подскажите, как перевести блог с дарового хостинга, вот мой блог апокалипсис
Вроде как wordpress обязан легко перемещаться на свежую площадку, хотя у меня все время ошибки в базе данных. Я глянул там, но в php ничего не понимаю вообще и привлекать сторонних программистов то ведь не хочется. Имеет возможность подскажите, как безболезненно перенести блог?

Привет! Вы пишете очень интересно. Я, пожалуй, подпишусь. Спасибо за инфу. Если вам надо, что-то интересное посмотрите мой сайт.

Интересная заметка. А как подписаться на rss?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: