mix

Благовещение.

Posted on: 24.03.2009

 

Благовещение. Мозайка отбазиликата Санта Мария Мажорев Рем, V век

Благовещение. Мозайка от базиликата Санта Мария Мажоре в Рим, V век

На 25 март е Благовещение. Народът го нарича Благовец или Благоец. На този ден съгласно светото писание архангел Гавраил донесъл на Дева Мария благата вест, че тя ще роди сина божий Иисус Христос, спасителя на човечеството. Този ден е голям църковно-християнски празник. За Благовещение се казва, че е „половин Великден“, на който „дори и птичката гнездо не вие“. По място в календара стои най близко до деня на пролетното равноденствие и това се отразява в характерните за нето представи, вярвания и обичаи.

Смята се, че на Благовещение идват прелетните птици; тогава закуква кукувицата и известява идването на самодивите; змиите и гущерите напускат леговищата си; мечките се събуждат от дълбокия си зимен сън;

С тези вярвания се са свързани свързани различни обреди и забрани. Не се пипат игли и куки, за да се избегне ухапването от змии през лятото; Момите не излизат сутрин рано, за да не срещнат самодиви; На този ден всеки гледа да носи със себе си пара и залък хляб, та ако закука кукувица , да е сит и имотен през годината. Почти у всички българи се среща вярването, че през нощта преди Благовещение стопанина на заровено имане се явява като огън. Типично за празника е обредното гонене на змии, гущери, понякога бълхи. Премитат къщите и дворовете , запалват събраната смет и прескачат огньовете. Нещо като пролетно почистване. Мъжете трябва най-много да внимават този ден. Някоя самодива може да го подмами с приятен глас, взема го за съпруг и го връща на 29 август / отрязването на главата на Йоан Кръстител/ напълно изцеден. Ако видиш танц на голи жени, да знаеш, че това са самодиви. Можеш да се влюбиш и кахърената болест ще те умори. В този случай спасението е, да грабнеш една от самодивите, отнасяш я вкъщи, изгаряш и дрехите и вдигаш сватба. Раждали се много красиви деца. 🙂  На Благовещение обезателно се яде риба или „поне с кост от риба трябва да си почекаш зъбите“. С една дума, обичай и обреди като за празник на прехода от зима към пролет, останали от предхристиянската епоха.      

Advertisements

3 Коментари to "Благовещение."

Така си разказал за самодивите, че май доста мъже са си търсели среща с тях.

Нели, имам 12 томна поредица „Българско народно творчество“ изд. Български писател, 1963 година. Пълно е с песни, приказки и други народни умотворения, където самодивите и мъжете /най често овчари/са главните герои. 🙂
От там съм ги прочел тези истории.

По-важното е, че и хубаво си ги разказал. Много хора са чели и чували разни истории, но не всеки умее добре да разкаже. А за овчарите и самодивите ми е една от любимите теми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: