mix

Пирамидите в Дашур.

Posted on: 17.03.2009

picture-2227

До два месеца, достъпа до вътрешните помещения на Пречупената пирамида в Дашур ще бъде свободен, е заявил шефа на Върховния съвет на древностите на Египет Захи Хавас. Свободния достъп е в изпълнение на съвместната програма на Съвета и ООН.

Пирамидата е висока около 100 метра и разположена на 80 километра на юг от Кайро, където има и други погребения на фараоните от ІV, ХІІ и ХІІІ династии. Пречупената пирамида, изграждането на която се преписва на фараона Снофру-основателя на ІV династия, управлявала Египет през ХХVІ век пр. н. ера. Тия от ІV династия са имали хоби да строят пирамиди: Снофру построил четири, а сина му Хеопс и следващите фараони Хефрен и Микерин- прочутите пирамиди в Гиза.

Това не е колко голяма новина, но си спомних, как през 70-те години посетих пирамидите в Дашур, заедно с един сервизен техник на Балканкар. Тогава на чужденците се забраняваше да напускат главния път Кайро- Асуан. Малко рискувайки, кривнахме от главния път за Дашур и на около 500 метра ни спря военен пост, но успешно ни пропуснаха срещу две кутии цигари Кент. Стигаме до пречупената пирамидата. Двама охранители, облечени в галабии, увити с кърпи глави, черни сака срещу нощния студ и яки тояги в ръцете ни спряха. Тогава нямаше свободен достъп до пирамидите в Дашур. Важно е да познаеш кой от двамата е шефа. Спряхме се на по-възрастния и не сбъркахме- нова порция от две кутии Кент и баш охранителя ни поведе вътре в пирамидата. Разгледахме едно по-обширно помещение, с интересен таван. В тези пирамиди няма рисунки и йероглифи. Въобще гледането на пирамидите от вън е по интересно. Влизал съм и на други обекти на древността без свободен достъп. Кент тогава отваряше много порти. Сега, предполагам, мизата се е вдигнала значително.  

Advertisements

7 Коментари to "Пирамидите в Дашур."

ами като гледам на снимката, прилича на купчина глина… какво им е толкова интересното ми убягва

А ето как са решили да преименуват пирамидата във vesti.bg
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2019351

-Longanlon, ти не беше ли археолог? 🙂 Вавилон е още по-разочароващ- купчини от натрошени кирпичени тухли.
Аз използвам пирамидата като повод да разкажа един мой спомен.
-astamenov- Vesti използват едно по разпостранено име на тази пирамида. Всяка пирамида е наклонена, нали? Много от учените смятат, че тази чупка се е получила поради смъртта на Снофру и е трябвало да я завършат по-бързо.

Какво й било интерсното. Уау!

Станков 🙂

археолог съм, затова ми е писнало от кирпичи и камънаци

🙂 Ако има нещо интересно в тази пирамида, това е как египтяните са се учили на дизайн и дюлгерство, а само 100 години по късно са изваяли чудото Хеопсова пирамида. Явно, и древността, техническия прогрес се е движел шеметно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: