mix

Херодот и съдебната реформа.

Posted on: 14.03.2009

 

Херодот в своя труд История , книга V , глава 25 разказва следната случка по времето на цар Дарий, който по това време и бил по западните брегове на Мала Азия / Егейско Море/ . Преди Дарий да се завърне в Персия, той назначава Отан за началник на бреговата войска в района. Бащата на Отан-Сисамн е бил убит по нареждане на цар Камбис:-той е бил един от царските съдии и за наказание, че взема подкуп и произнася несправедлива присъда му беше одрана кожата, нарязана на ленти с които беше оплетен стола на който той седеше в съда. Камбус след това назначил сина му Отан за съдия, на мястото на баща му и заповяда да помни на какъв стол седи когато съди хората.

Само да спомена ,че глава V на История е най- интересна за нас българите, защото се дават първите по-пълни сведения за траките.

По тази история на Херодот, холандският художник Жералд Дейвид / 1460 – 1523 / е нарисувал две картини наречени „Съда на Камбус“ през 1498 година и поставени в зала в кметството в Брюге, където съда е заседавал. Те са висели на стената като предупреждение.

Лявата:Ареста на Сисамн.

Дясната:Дрането на Сисамн. 

520px-gerard_david_0077 518px-gerard_david_0126

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: