mix

NASA ще търси планети в космоса.

Posted on: 08.03.2009

316404main_2009-1972_425

Вчера, в 5:49 часа българско време от космодрума на нос Канаверал в щата Флорида беше изстрелян орбиталният телескоп Kepler, предназначен за търсене на планети на които е вероятно да съществува живот. В орбита телескопа е изведен с ракетата носител Delta II. Съобщението е поместено на сайта на NASA.

Мисията на Kepler ще продължи три и половина години. През цялото това време ще наблюдава около 100 хиляди подобни на Слънцето звезди, около които могат да се въртят екзопланети. Апаратът ще търси планети които са извън слънчевата система , с помощта на на транзитния метод – когато планетата преминава по диска на своята звезда, тя закрива от наблюдателя част от нейното излъчване. Изучавайки колебанията на яркостта на звездата, астрономите могат да открият не само планетите, но и приблизително да определят техните размери.

Kepler ще се движи по орбита около Слънцето с височина една астрономическа единица= 150 милиона километра= на разстоянието от Земята до Слънцето. Фактически Kepler ще повтаря пътя на нашата планета около Слънцето. Тази орбита позволява на телескопа постоянно да следи едни и същи звезди, докато телескопа „Хабъл“ е лишен от това предимство.

Сега астрономите са открили над 300 екзопланети, но болшинството от тях са газови гиганти подобни на Юпитер. На такива планети не могат да се развиват организми от земен тип, а именно от обитаемостта, в крайна сметка ,се интересуват учените. Kepler може да открива планети с по малък размер, по-подходящ за живот.

Advertisements

3 Коментари to "NASA ще търси планети в космоса."

много ми харесва това че наса продължава да търси форми на живот

И НА МЕН

И НА МЕН

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог класация

Blog Stats

  • 293,121 hits
Advertisements
%d bloggers like this: