mix

Тодорова неделя и Тодоров ден

Posted on: 07.03.2009

473201a

Тодорова неделя, наричана още Тудурска неделя, Тудурица,Тримирна неделя, Кукерска неделя още много наименования. Обхваща седмицата от Сирни заговезни до Тодоров ден, първата от Великденските пости / за 2009 година – от 2 до 7 март/. В народните представи Тодоровата неделя е период опасен за здравето на хората, за приплода и реколтата. Народът счита тази седмица за лоша и нечиста, когато нощем ходят таласъми, караконджоли, а свети Тодор, превъплътен като мъртвец, обикаля на бял кон и гази закъснелите след залез слънце. Тези схващания пораждат множествени забрани и обредни действия, спазвани само от жените. Вечер не закъсняват навън, момите не правят седянки, не се пере с бухалка, не се оре и сее, не се насажда квачка, не се вари вода, не се меси хляб с квас и още много забрани. През първите три дни на Тодорова неделя са най-строгите пости – тримирене-без храна, вода и пълно полово въздържание. Дните от седмицата имат многобройни названия:

Понеделник, наричан чисти, песи, кукеров ден, е свързан с обредни практики за предпазване от болести, „лекуване „ на кучетата от бяс, гонене на змиите, къртици, мишки и кукерски игри.

Вторник, наричан лош, черен, сух, глух, се счита за най-лошия от всички вторници през годината. Родените този ден се смятат за нещастници. Тачи се за предпазване от суша и глухота.

Сряда, наричана луда, тримирна, прегоряла, се тачи за предпазване от лудост. Този ден завършва тримиренето.

Четвъртък ,наричан въртоглав, се тачи за предпазване от въртоглавие /главоболие/ на хората и овцете.

Петък, наричан шамотен, се тачи за предпазване от шемет- виене на свят. Счита се за един от дванадесетте най-черни петъци в годината. В някои райони се извършва тодорова задушница.

Събота, наречена Тодоров ден.

Тодорова неделя заедно с Русалската неделя около Петдесетница, Мръсната седмица след Коледа и Празната неделя след Великден имат еднакви или сходни забрани и обредни действия.

Тодоров ден. Почитането на християнския светец Тодор у българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към свети великомъчениците Тодор Стратилат и Теодор Терон. Празникът се свързва с края на зимата и началото на пролетта. Според народните поверия св. Тодор забива гореща главня в земята и я затопля; светецът съблича деветте си кожуха и отива при господ да го моли за лято. В представите за светеца той е светец конник, който язди бял кон, покровител на конете; едновременно е и демон.

Преди изгрев слънце моми и млади булки приготвят обредни хлябове /боговица, турта, поскура, блага пита, св. Тодор/, често в формата на конче или конска подкова, върху които слагат скилитки чесън, орехови ядки и сол. От хлябовете се слага и в храната на конете.Раздават се още варена царевица, жито, грах или бакла. 

Типично за Тодоров ден е надбягването с коне- кушия. Участват главно ергени. Преди изгрев слънце те водят конете си на водопой; захранват ги с обредни хлябове и сол; почистват ги, разчесват гривите и опашките им, накичват ги с панделки, мъниста, китки , нанизи от червени чушки. Преди старта на кушията момците обикалят /Различно за различните райони/всички къщи в селото, три пъти гробището, черковния двор или селския мегдан. Победителя от надпреварата получава дар. Чрез надбягването момците представят умения, сръчност и издържливост; доказват пред момите и техните родители, че са годни да встъпят в брак.

На Тодор, Тодорка, Тодора, Теодор, Теодора, Дора / извинявам се ако съм пропуснал някое име производно на Тодор/ желая здраве и дълъг живот. 

PS. На тодоров ден се открива пазаря на цигански булки в село Могила сторозагорско.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: