mix

Пръстът на Галилей.

Posted on: 28.02.2009

picture-2219

Средният пръст на дясната ръка на Галилео Галилей ще бъде един от експонатите на изложбата „Галилей:изображения на Вселената от античността до телескопа“, която се открива през март в Флоренция, пише The Daily Telegraph.

Експонатът ще бъде закрепен на мраморна поставка и покрит с кристален капак. Заедно с пръста, на изложбата, посветена на 400 годишнината от първото изследване на небето от Галилей, ще бъдат показани и повече от 250 небесни обекти.

Изсъхналият пръст е единствено съхранената част от тялото на учения. През 1737 година пръста е открит в неосветения гроб на Галилей, когато неговия прах го пренасяли в мавзолея на флорентийския събор.

През февруари 2009 година, британски и италиански учени поискаха отново да се отвори гроба. Те имат намерение да направят ДНК анализ, който може да потвърди тяхната теория, че Галилей е страдал от вродено заболяване на очите.

Учените предполагат, че с това се обяснява, как наблюдавайки през 1610 година Сатурн с телескоп, той не е видял пръстените около планетата, а ги е приел като петна.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: