mix

Детските ми суеверия.

Posted on: 14.01.2009

 

Тези дни имах работа в кв. „Изток“. Движа се ул.Чехов. Стигам до ъгъла на 119 училище, а там някакъв стълб подпрян от друг стълб. Усмихвам се и минавам под триъгълника. Усмивката ми дойде от спомени от преди 60 години свързани с детското суеверие. Ние децата в квартала, за нищо на света не бихме минали под този триъгълник. В нашите представи, това означаваше „денят да е кутсузлия“.

Сега се мъча да си припомня и за други суеверия практикувани от нас, децата в махалата, но годините си казват думата. Ето какво си спомних:

  • Класиката-черна котка да ти мине път се спазваше стриктно. По някога се налагаше да чакаме някой, незнаещ за черната котка да пресече пътя и преди нас.
  • Вървиш ли по пътя и видиш конска подкова, вдигаш я, пожелаваш си нещо хубаво, плюеш върху подковата и я хвърляш зад гърба си. Не се гледа къде е паднала.
  • Ако видиш умряло куче или котка с пръстите се хващаш кучур коса и отминаваш без да гледаш трупа. Ако си остриган 0 номер, хващаш някое копче.
  • Сутрин като се събудиш, стъпи на пода с десен крак. Влез в класната стая с десен крак. Гарантира ти се шестица.
  • Срещнеш ли чернокоса жена с черни очи не я гледай да не те урочаса. Спасение от уроки-циганката да ти лее куршум.
  • Срещнеш ли поп си пожелай нещо хубаво, сложи си дясната ръка зад гърба и направи „заключ“-сложи показалеца върху средния пръст. Срещнеш ли ходжа-хващаш си брадичката с ръка.
  • Темата за караконджули, таласъми, вампири други измислени същества беше любима, когато група деца се усамотявахме в някое затулено място. Не знам защо, но появата на тези същества винаги ставаше в джамии и турски гробища.

Иначе, в къщи, с приказки и притчи, ми внушаваха уважение към старите хора, любов към труда и честността. Да не забравя- преклонение към хляба. В пионерските организации ни насаждаха друг вид суеверие.

Advertisements
Етикети:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: