mix

Възстановиха образа на Клеопатра.

Posted on: 16.12.2008

article-1095043-02cfbb3d000005dc-225_468x381

 

Кембриджският египтолог Сали Ен Ештон е реконструирала образа на египетската царица Клеопатра.

В резултат на изследванията, продължили повече от година, е създаден тримерен образ на основата на съхранените изображения. Графическото изображение на знаменитата царица ни показва тъмнокожа млада жена, съчетаваща в себе си както гръцки така и египетски черти. Да не забравяме, че нейния род е живял 300 години в Египет, когато тя идва на власт.

Клеопатра е последната представителка от македонската династия на Птоломейте. Тя е родена в Александрия през 69 година преди новата ера, а заема престола на 17 годишна възраст. Широка известност тя получава благодарение на любовните си връзки с императора Юлий Цезар, а след неговото убийство-с Марк Антоний. От Цезар има син Цезарион, а от Антоний-два сина и дъщеря.

Още снимки в Daily Mail

 

Advertisements

6 Коментари to "Възстановиха образа на Клеопатра."

Хм, не пише въз основа на какво е реконструиран образа?
Защото аз имам друга информация, която не само е по-конкретна, но даже има и снимка. (http://dnes.bg/article.php?id=32966)
Според учени-експерти в Нюкасълския университет, цитирани от ВВС, Марк Антоний и Клеопатра – една от най-романтичните двойки в историята, се оказват далеч не такива красавци, каквито Холивуд се опитва да ни внуши, че са били. Специалисти, изучавали сребърна монета на над 2000 години с лика на Клеопатра и Марк Антоний, открили, че египетската владетелка е имала остра брадичка, тънки устни и остър нос, а римският й любовник – изпъкнали очи, тънък врат и крив нос.
Според римските историци, Клеопатра е била интелигентна и харизматична личност и е имала прелъстителен глас. Но те не споменават нищо за красотата й…

dnes.bg винаги изважда някакви преглупави, дори понякога жълти вести на които не вярвам.

Това което съм публикувал е резюме на статия отDaily Mail от днес 16.12.2008. Дал съм и линк, където по-любопитните могат да прочетат повече и да видят някоя и друга снимка.
Към Египет изпитвам особен интерес, защото съм живял и работил в тази страна 5 години.

В интерес на истината в dnes.bg е дадена само „по-дразнещата” информация (взета от ВВС), докато в Daily Mail е по цялостна – там има и това, което е в dnes.bg. Даже има и повече – за статуята в Британския музей, където е ниска и доста дебеличка…А не само информация за „красавицата”.
По въпроса спорят мастити учени, така че надали ние можем да го решим. А и не мисля, че е съществено дали е била красива – важното е, че е била „фатална”. 🙂 А такива жени по-често не са съвършени красавици…
Между другото, като се вгледате в черно-бялата снимка не ви ли се струва, че има известна кривина на ляво в долната част на носа?

Съгласен съм, че не е съществено дали е била красавица. Щом е завъртяла главата на двама велики римски императори, най-малкото е била фатална и умна.
Птоломеите са били една много интересна династия. Построяват Александрия и библлиотеката и го превръщат в най-мощния център на еленистичната култура. Тук се превежда старозаветните текстове известни като Септуагинта. В същото време не са потискали древноегипитската религия, а напротив, те са я поощрявали. В гр. Едфу се намира храма на Хор, според мен, най запазения египетски храм. Постраен е от Птоломеите.

В dnes.bg има няколко доста глуповати изречения. Едно от тях е, че изображенията върху монетата не били такива, каквито са образите на избраните от Холивуд актьори да пресъздадат двойката – Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Е, как ще са такива ?! Само остава да се чудим как подобно изказване може да е на директор на музей. Няма да да обяснаваме кое, как и защо е направено, още повече в един филм… Само глупак може да си мисли и даде според него абсолютно точно предположение за истинския лик на Клеопатра. Както знаете, всяка култура има своя специфика на изобразяване на хора – в египетската е едно, в гръцката – съвсем друго, в римската също… а ако Рубенс я беше нарисувал, сигурно щеше да изглежда – знаем как 🙂 А изображение върху мъничка монета в крайна сметка се прави върху изключително малка повърхност – и всяка култура наслагва своите пластове върху царицата… Например в египетските релефи съществува само едно единствено нейно изображение – представяща сина си Цезарион, поднасяща приношения на боговете върху мащабен релеф от заданата стена на храма на Хатхор в Дендера. Е, този й лик например може ли да се сравнява със същия върху римските монети…
Иначе е разбираемо, че образът на фатална карасавица ще остане…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: