mix

Архиватора-Zoetrope.

Posted on: 11.12.2008

 

Инженерите от лабораториите на Adobe Systems и учените от Вашингтонския университет в началото на декември представиха уникалната система Zoetrope, която коренно ще промени представите ни за работа с интернет. Тя позволява да четем на уеб-страниците не само информацията, която се е появила току що, но и тази, която е била преди това.

По думите на авторите на Zoetrope, интернет е ефемерен. Ежечасно /минутно, секундно/, главните страници на новинарските ресурси се променят, редактират се статиите в Уикипедия, променят се цените на акциите, суровините, битовата техника и електроника и т.н. А, ако човек иска да знае, как е изглеждала този или онзи сайт три дена назад-какво да прави?

До сега съществуват доста ненадеждни решения-проекта Way Back Mashine, например, позволява да се надникне във всяка от 85 млрд. страници. Базата данни се простират в миналото -до 1996 година т.е доисторическите времена на интернета. Има само два недостатъка: WBM работи много бавно и, освен това, обновяват базата данни не много често. Другото решение, това е кеша на Google, но след някое време той се изчиства.

Zoetrope добавя в едномерната мрежа, където браузера позволява да се видят само последната версия на страницата, второ измерение. Всеки може да постави върху интересуващата го страница или сектор правоъгълник /лупа/ и натискайки бутона на мишката, да узнае, как се е изменяла тази част от страницата във времето.

Лупите могат да бъдат няколко. Това позволява, например, едновременно да гледаме на графика на изменение на цените на нефта и последните новини, търсейки зависимост между тях. Добър инструмент за анализаторите.

Ако проследяваме цифрови данни, лупата може да ни изгради графика, която облекчава анализа.

На лупата може да се слагат различни филтри-по време, по ключови думи, и т.н, например, къде се образуват „тапи“ в движението в зависимост от часа и състоянието на времето.

Промяната на дизайна на сайта не пречи на Zoetrope да открие съответните блокове.

Засега Zoetrope работи в тестов режим едва с 250 страници. Ето вече един месец тези страници постоянно се наблюдават от робот, който трупа данни в базата.

Ако проекта стане достъпен до всеки, ще настъпят тревожни времена. Всяка информация поставена в мрежата може да се види, даже ако тя е изчезнала от мрежата.

В социалната мрежа може да се проследи изменение на личните данни на участниците. Грешките в новинарските сайтове завинаги ще останат в кеша на Zoetrope, както и копирайт-материали вложени от пиратите.

Много ще се опрости работата на спецслужбите и цензорите. Сега лесно могат да докажат, че даден запис се е появил в сайта или блога. А тези от спецслужбите, може би, чрез лупата да влизат в сайтове с пароли, и да изненадат автора някой ден.

Как Adobe ще ще развива Zoetrope, кой първи ще получи пълен достъп, ще разширят ли проверяемите страници от 250 до няколко милиарда – е неясно. Затова пък става ясно, че на „старият интернет“ му идва края.

Получи се нещо като откъс от „1984“.

Сайта на Zoetrope-http://www.cond.org/zoetrope.html Между авторите има българско име !

За знаещи-http://www.cond.org/z.pdf

Zoetrope e дума с много значения. Ако потърсите с Гугъл, дори може да намерите как да направим играчка zoetrope за детето си.

.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: