mix

Исторически изненади.

Posted on: 09.11.2008

18243-025407-1300ff67f7dd3a59d683d2241c0950f0

 

В центъра на Истанбул, на площад Таксим, е издигнат паметник на Мустафа Кемал Ататюрк-бащата на съвременна Турция. Паметникът е творба на италианския скулптор Пиетро Каноник и е издигнат през 1928 година. От лявата страна на Ататюрк е застанал неговия военен съветник Климент Ефремович Ворошилов, а от дясната- специалният посланник на Украйна, героят от гражданската война Михаил Фрунзе. И защо е тая благодарност увековечена с тоя паметник?

След като през 1923 година Ататюрк сваля султанската власт и започва да гради основите на модерна Турция се обръща към току що създадения СССР за политическа, икономическа и военна помощ. Болшевиките, в стремежа да направят още една дупка в крепостта на империализма, решават да признаят новата република и да я подпомогнат силно икономически. Започват да изпращат военни съветници, оръжие / 40 хил. пушки, картечници, оръдия и др./, снабдяват я с петрол от Баку и т.н., като общата сума на помощта надхвърля 10 милиона златни рубли. Но най – съществената отстъпка към Турция е отдаването на 20.000 кв.км. територия в задкавказието с население повече от 500 хил. души. Това е рядък случай, когато СССР отстъпва територии вместо да вземе.

Изненадата е за мен. Поне десетина пъти съм виждал този паметник, но никога не съм се интересувал кой и за какво е в обкръжението на Ататюрк.

 

Advertisements

8 Коментари to "Исторически изненади."

Турската военна история е пълна доста интересни неща. Едно такова поне за мен е, че са участвали във войната между Северна и Южна Корея

Емине, за мен не е изненада, че Турция е участвала в войната в Северна Корея под флага на ООН. По това време съм бил около 13-14 години. Тя е единственната воинска част която в тая война няма загубена битка.

Малко офтопик.
Извинявай, ама е дразнещо на пръв прочит да откриеш 4 грешки:
– ИстаНбул, а не ИстаМбул;
– специалнияТ е с Т накрая, защото е пълен член;
– помощТа
– липсва ти тирето между най и съществената

Христо, те това е техническия полуинтелигент:-)

За Истанбул и Истамбул, мисля че и двата варианта са верни.
Харесва ми да чета този блог и не искам да ви обидя в никакъв случай, но има още няколко грешки(Площат, склуптор, увековичена, Болшивиките, крепоста, когата, интерисувал).
Мисля че имам известно право да ги посоча, като се има предвид каква врява се вдига относно заплахите за българския език и държавност, като в повечето случаи се споменават и турците.

Интересная информация. Спасибо!

Жалко, че България няма един такъв политик, точно сега.Май последния кадърен е бил Стефан Стамболов.

Последния кадърен е Бай Тошо .Въпреки че е наложен от руснаците той упорито работи за консолидация на българската нация,като за това жертва дори дъщеря си и нейният патриотичен историкокултурен кръг.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: