mix

Малки новини от изборите в САЩ.

Posted on: 07.11.2008

1. Освен Обама и Макклейн в борбата за президент на САЩ се включиха  още 23-ма кандидати. Ето и таблицата на първите шест:

2008-11-06_1823401

Двадесет и петия кандидат някой си Lyttle e получил само 98 гласа подръжка. Явно само от роднини. Прилича  ми на българска работа.

2. picture649 

Либертарианската партия на САЩ събра на изборите за Палатата на представителите на Конгреса на САЩ над един милион гласа. По предварителни данни това са резултати от 92 % от преброените гласове.

На изборите 2000, 2002 и 2004 година либиртарианците също набраха повече от милион гласове. Тази партия остава най-популярната сред второстепенните партии след Демократичната и Републиканската.

Кандидата от либертарианците Боб Барр също взема участие в състоялите се на 4 ноември президентски избори в САЩ. С 0.4 % от гласовете той зае четвърто място.

                                                                                                                                                                                                                                                      3. На референдумите в редица щати удържаха победа консервативните сили. В 35 щата, 153 въпроса в различни области бяха подложени на съда на избирателите.Референдумите се провеждат едновременно с изборите за президент и Конгреса.

Хомосексуалните бракове, по резултати от референдумите, се забраняват в Калифорния, Флорида, Аризона и Арканзас. В Арканзас също се забраняват усиновяването на деца от двойки които нямат брак-допълнителен удар по хомосексуалистите, мечтаещи за потомство чрез осиновяване.

Още една победа на консерваторите в Небраска, където избирателите отхвърлиха провеждането на програмата “ позитивно действие “/affirmative action/. Същността на тази програма е да се предоставят целенасочени привилегии на различни малцинства по расов и етнически показател. Противниците на тази политика считат, че е дискриминационна.

Впрочем, за пълна победа на консерваторите не може да се говори. В някои щати избирателите заеха позиции близко до либералите. Така, в Южна Дакота и Колорадо американците се отказаха от пълната забрана на абортите. В щата Вашингтон разрешиха евтаназията. Няколко победи постигнаха и подържниците на легитимацията на марихуаната: в Массачузет притежаването на неголяма доза от този наркотик повече няма да е углавно престъпление, а Мичиган разрешава отглеждането и използването на марихуана за медицински цели.

4. В социалната мрежа Facebook се появиха няколко групи, искащи импичмент на избрания, но все още не стъпил в длъжност президента на САЩ Барак Обама.

Най популярната група наричаща се “Импичмент на Барак Обама” включва около 700 души. Другата група с аналогично название се състои от 160 души. В профила на групата е записано: “Много американци не разбират концепцията социализъм и комунизъм и затова избраха Барак Обама за президент”. В друга група -”Импичмент на Барак Хусейн Обама”-радикалното искане е свързано, че преди време в Конгреса той е гласувал за забрана на носенето на бойно оръжие и унификация на здравните осигуровки. Групата ги счита за противоконституционни.

Независимо, че групите, искащи импичмента на Обама , се появиха преди да встъпи в длъжност, той е далече от предшественика си Джордж Буш-младши. В Facebook са зарегистрирани около 95 групи, участниците на които искат импичмента на Буш.

Advertisements

4 Коментари to "Малки новини от изборите в САЩ."

Искането за забрана за притежаване на оръжие наистина е противоконституционна в САЩ – в Bill of Rights е записано, че понеже хората не само имат правото, ами даже и гражданското задължение да се вдигнат на въстание и да свалят правителството, ако то започне да превишава правата си, всеки гражданин трябва да може да притежава оръжие, за да се включи в тая въоръжена борба.

Не можах да си обясня защо стандартните здравни застраховки също са противоконституционни.

[…] в: Общи — grigorweblog @ 11:53 am Канев ме вдъхнови с неговия постинг да потърся какви типове се кандидатират за президент […]

Интересная информация. Спасибо!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: