mix

Защо, аджеба*, се занимавам с интернет.

Posted on: 20.10.2008

 

Със стареенето в мозъка на човек стават редица изменения, в това число съкращаване на обема и намаление на активноста на различни центрове. Счита се, че редовните упражнения, изискващи концентрация на паметта и вниманието, например четене и решаване на кръстословици, може да забави този процес, а също, възможно да намали риска от развитие на старческо слабоумие. Неотдавна прочетох, че в UCLA са провели експеримент и към списъка на полезни за застарявящия мозък упражнения може с пълно основание да се добави търсене на информация в интернет.

В експеримента са участвали 24 душу от 55 до 76 години, половината от тях били опитни ползватели на интернет а другата половина-не. На всички доброволци е правено сканиране на мозъка по време на търсене на информация по интернет и четене на книги. Двата типа задачи предизвиквали активация на центровете котролиращи паметта , речта, четенето и зрението. В допълнение към това при търсещите на информация по интернет се активизирали мозъчните центровете, отговорни за приемане на решения и сложни расъждения. Според изследователите, активирането на тези центрове е резултат на големия обем информация по зададената тема в интернет и изисква от ползвателя често да приема решение, коя от тях да приеме за да получи необходимите данни. При четенето нямаме такъв избор на решения.

По думите на изпълнителния директор на Фонда за изследване на болестта Алцхаймер Rebecca Wood данните на това и други изследвания позволяват да се препоръча за намаление на риска от деменция следното:

  • Чести социални контакти.
  • Редовни физически упражнения.
  • Балансирана диета.
  • Ползване на интернет

Аз спазвам тези указания с изключение на диетата. Боже, ям всичко-старческа лакомия.

*аджеба – наречие  /тур. acaba от ар./ Разг. дали, наистина, чудно 

Advertisements

4 Коментари to "Защо, аджеба*, се занимавам с интернет."

жалко, че на маргарет тачър тия неща не помогнаха…

но принципно си прав де 🙂

longanlon, тези гимнастики на ума не помогнаха и на Роналд Рейгън -:). Най-добре направи Сергей Брин- даде 400 $ на фирмата на жена си, направи си анализ на ДНК-то, откри си мутирал ген и от сега може да се бори срещу чакащият го Паркинсон -:).

ммм, то май има някакво проклятие – ако си либертарианец с принос за изправянето на крака на колабираща световна сила в икономиката, алцхаймера те настига…

В друг един хубав сайт намерих: „Някои хора не остаряват, а накои никога не са били млади…“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: